Več kot 600 smrti

Zakaj v Italiji umre tako visok delež obolelih za koronavirusom?

B.K./STA
11. 3. 2020, 11.54
Posodobljeno: 11. 3. 2020, 11.59
Deli članek:

Italija je za Kitajsko država, ki jo je novi koronavirus najbolj prizadel. Doslej se je okužilo več kot 10.000 ljudi, od tega jih je umrlo več kot 630, okoli desetina jih je že ozdravela. Številke še vedno strmo naraščajo. Eden od razlogov je po oceni strokovnjakov tudi starejše prebivalstvo. Italija ima namreč najstarejše prebivalstvo v Evropi.

Reuters
Življenje v Italiji je na pavzi.

V manj kot mesecu dni se je Italija spremenila iz države, kjer so imeli le tri potrjene primere okužbe, v državo v karanteni. Primere novega koronavirusa imajo v vseh 20 deželah.

Po oceni predsednika italijanskega zdravstvenega inštituta ISS Silvia Brusaferra v Italiji še niso dosegli vrhunca okužb novega koronavirusa. "Krivulja okužb kaže, da se širjenje epidemije v Lombardiji še krepi," je danes dejal Brusaferra, ki je tudi vladni svetovalec.

Opozoril je, da morajo opazovati trende in da si ne smejo delati utvar. "Vsakemu mora biti jasno, da ravnanje posameznika vpliva na osebe v našem okolju, predvsem na šibkejše v naši družbi. Bitko moramo dobiti skupaj," je dejal v pogovoru za radio Anch'io.

Novi koronavirus je pohod po Italiji uradno začel 20. februarja, ko so v bolnišnici v Codognu v Lombardiji potrdili okužbo pri 38-letniku. Vendar nekateri strokovnjaki verjamejo, da je virus prispel v državo že pred prvim odkritjem in da je že dlje krožil naokoli. Raziskovalka na oddelku za nalezljive bolezni na italijanskem nacionalnem inštitutu za zdravje Flavia Riccardo je opozorila, da so primer potrdili ravno na vrhuncu izbruha gripe, poroča revija Time.

Pred prvim primerom so imeli v Codognu tudi nenavadno veliko primerov pljučnice, za katero so domnevali, da se je razvila iz gripe. To bi lahko pomenilo, da so nekatere bolnike zdravili za sezonsko gripo, a so že bili okuženi z novim virusom.

Najhuje prizadete dežele v Italiji ostajajo Lombardija, Benečija in Emilija - Romanja, kjer je okoli 85 odstotkov potrjenih primerov in okoli 92 odstotkov smrti zaradi koronavirusa.

Italija v zvezi z novim koronavirusom beleži več mrtvih, saj je na Apeninskem polotoku v povprečju smrtnost okoli štiriodstotna. Ker ima Italija precej staro prebivalstvo, strokovnjaki domnevajo, da je to eden od razlogov za tako visoko število mrtvih. Po zadnjih ocenah Svetovne zdravstvene organizacije je smrtnost zaradi novega koronavirusa po svetu okoli 3,4-odstotna.

V Italiji je okoli 23 odstotkov prebivalstva starejšega od 65 let, povprečna starost osebe, ki je umrla zaradi bolezni covid-19, pa je 81 let. Ravno starejši ljudje sodijo v rizično skupino, saj imajo zaradi drugih obolenj ali zdravstvenih težav dodatno oslabljen imunski sistem.

Stopnja smrtnosti je vedno odvisna od demografije prebivalstva, zato je bilo pri Italiji že tako pričakovati, da bo smrtnost višja kot v državah, kjer je prebivalstvo mlajše, poroča portal Live Science.

Podobno so že potrdili na Kitajskem. Glede na študijo kitajskih znanstvenikov, ki so jo objavili v reviji The Lancet, na težjo obliko covida-19 vpliva starost, v kolikor pa bolniku med zdravljenjem odpove organ, je smrt še verjetnejša.

Dodatno naj bi na smrtnost v Italiji vplivala tudi onesnaženost na severu države. "Študije so dokazale povezavo med stopnjo smrtnosti zaradi virusnih respiratornih stanj in onesnaženostjo," je dejal vodja klinike za starejše v Lombardiji Lorenzo Casani.

Na visoko smrtnost delno vpliva tudi zdravstveni sistem oz. pomanjkanje investicij vanj. Italija za zdravstvo nameni le 6,8 odstotka bruto domačega proizvoda, kar je manj od povprečja Evropske unije. Italija tako po številnih finančnih rezih v zdravstvu ni bila pripravljena na takšen izbruh. "Nimamo dovolj zdravnikov. Nimamo pripravljenega načrta za primer pandemije," je opozoril Casani.

Italijansko ministrstvo za zdravje je sicer podvojilo število postelj na infekcijskih oddelkih, v Lombardiji pa so oblasti zahtevale, da univerze predčasno izdajo diplome, da bi s tem povečali število medicinskih sester v Italiji.

Casani je še opozoril, da morajo zdravniki sprejemati grozljive odločitve, kdo bo preživel, ko določajo, kdo bo dobil vso potrebno opremo in oskrbo, saj tega resno primanjkuje.

Podobno je bilo na Kitajskem. V Wuhanu, žarišču izbruha, je bila zaradi prenatrpanosti bolnišnic smrtnost 5,8-odstotna, v celi državi pa 0,7-odstotna.

V Italiji imajo morda visoko stopnjo smrtnosti tudi zato, ker ne zaznajo vseh milejših oblik covida-19, kar bi lahko znižalo smrtnost. Pogosto so predvsem pri mladih simptomi zelo blagi ali pa jih niti ne kažejo, tako da pogosto niti ne obiščejo zdravnika.

V Južni Koreji so tako na primer opravili več kot 140.000 testov in zaznali tudi bolj mile oblike obolenja, smrtnost zaradi novega koronavirusa v državi je 0,6-odstotna. Nekateri tako ugibajo, da je v resnici tudi v Italiji nižja stopnja smrtnosti. Do konca prejšnjega tedna so sicer opravili več kot 42.000 testov.

Po vsem svetu se je v več kot 115 državah z virusom sars-cov-2 doslej okužilo več kot 119.000 ljudi, od tega jih je 4300 umrlo, več kot 66.500 jih je ozdravelo. Na Kitajskem so doslej potrdili večino okužb in smrti, in sicer nekaj čez 80.000 okužb in 3150 smrti. Sledita Italija z več kot 10.000 okužbami in 630 smrtmi ter Iran z okoli 8000 okužbami in 290 smrtnimi žrtvami.