Krepitev tržnega deleža

NLB podpisala pogodbo za nakup Komercijalne banke, kupnina 387 milijonov evrov

J.P./STA
26. 2. 2020, 21.50
Deli članek:

Vodstvo NLB je danes zvečer s srbsko vlado podpisalo pogodbo za nakup 83,23-odstotnega deleža Komercijalne banke. Zaključek posla je po pridobitvi vseh soglasij regulatorjev predviden v zadnjem trimesečju letos, kupnina za omenjeni delež pa dosega 387 milijonov evrov.

Bobo
V NLB so večkrat poudarili, da je Srbija eden njihovih ključnih strateških trgov.

Zaključek transakcije je odvisen od pridobitve soglasij več ustanov, med drugim Evropske centralne banke, Banke Slovenije in Narodne Banke Srbije.

Cena za nakup 83,23-odstotnega deleža je 387 milijonov evrov, ki bo po napovedih iz NLB ob zaključku transakcije plačana v gotovini. V skladu s pravili o privatizaciji srbskih bank NLB ni zavezana k izdaji obvezne ponudbe za odkup manjšinskih deležev v Komercijalni banki, so pojasnili v največji slovenski banki.

Dodali so, da nakupna cena pomeni vrednost 465 milijonov evrov za 100 odstotkov navadnega delniškega kapitala banke, kar predstavlja 77 odstotkov konsolidiranega lastniškega kapitala Komercijalne banke in približno šestkratnik ocenjenega dobička srbske banke za lani.

Nakupna cena bo sicer povišana za dvoodstotno letno obrestno mero v obdobju med 1. januarjem 2020 in zaključkom transakcije, pri čemer bo NLB v omenjenem obdobju upravičena do dobička Komercijalne banke.

Po pridobitvi soglasja Narodne Banke Srbije bodo pred zaključkom transakcije izplačane že potrjene a neizplačane dividende in nagrade zaposlenim za prejšnja poslovna leta. Delničarji Komercijalne banke bodo prav tako pred zaključkom transakcije prejeli dividendo v vrednosti polovice čistega dobička za lani, a največ 38 milijonov evrov.

Z nakupom bo skupina NLB tržni delež na srbskem trgu po ocenah okrepila z 1,7 odstotka na 12,7 odstotka.

Eden ključnih strateških trgov

V NLB so sicer večkrat poudarili, da je Srbija eden njihovih ključnih strateških trgov in napovedali, da se bodo na tem trgu širili ali z organsko rastjo ali s prevzemi. Skupina NLB ima v Srbiji NLB Banko Beograd.

V NLB Banki Beograd z 28 poslovalnicami, ki je lani po prvih podatkih dosegla 614 milijonov evrov bilančne vsote in 4,1 milijona evrov čistega dobička, je skupina NLB lani dosegla največji ali 29-odstotni porast neto kreditov strankam.

Komercijalna banka ima po navedbah srbskih medijev bilančno vsoto 3,5 milijarde evrov. Lani je ustvarila 74 milijonov evrov dobička. Banka ima 2744 zaposlenih in 200 poslovalnic po Srbiji, Črni gori in Republiki srbski.

Prevzem banke v Srbiji je prvi po tem, ko je NLB konec leta 2013 prejela državno pomoč. Takrat se je država zavezala, da bo NLB delno privatizirala, za NLB pa so veljali strogi omejevalni ukrepi, med drugim tudi prepoved prevzemov. Skupina NLB je s tokratno potezo utrdila položaj največjega bančnega igralca na širšem območju nekdanje Jugoslavije s sedežem v tej regiji.