REKREACIJA

Šport, ki skladno krepi vse mišice vašega telesa

T.D.
26. 2. 2020, 21.30
Deli članek:

Tenis izboljša koordinacijo telesa, ravnotežje, gibljivost, hitrost in eksplozivnost. Je ena najbolj priljubljenih iger pri nas, ki jo lahko igramo v dvorani in na prostem.

Profimedia
Tenis je dokaj varen šport.

Nekoč je bil tenis v Sloveniji šport za izbrane, danes pa je postal množičen in priljubljen, saj ga igrajo mladi in starejši, izboljša koordinacijo telesa, ravnotežje, gibljivost, hitrost in eksplozivnost. Krepi in skladno razvija vse mišice telesa. V eni uri tenisa naj bi porabili, seveda odvisno od intenzivnosti, od 450 do 900 kalorij in več. Seveda pa morate vedeti, da je tenis tudi zelo psihološki šport, pri katerem je potrebne veliko zbranosti in koncentracije pri visokem utripu, zaradi česar je lahko tudi zelo frustrirajoč.

Usvojite pravilen udarec

Da bi se kot začetnik dobro naučili igrati tenis, boste potrebovali ogromno preigranih ur. Za začetek se vpišite v tečaj ali najemite trenerja, saj je dobro, da vam kdo pokaže osnove tenisa. Večini teniških samoukov je namreč velikokrat žal – saj ko enkrat narobe usvojiš udarec, ga je zelo težko popraviti. Če ste bolj tekmovalnega značaja, je tenis eden izmed športov (tudi za ženske), kjer lahko tekmujete kar v nekaj rekreativnih ligah in na turnirjih.

Poškodbe

Zaradi težkega loparja in strun lahko dobite tako imenovani teniški komolec (zaradi trenja strun in loparja lahko začutite nadležno bolečino v komolcu). Drugače pa je tenis dokaj varen šport. Še največja nevarnost je lopar, saj vas lahko bolijo mišice (v hrbtu, roki) zaradi raznovrstnosti vihtenja. Z njim pa se lahko ob reševanju žogice ali zaradi svoje nespretnosti močno kresnete. Tenis se vedno začne igrati počasi na polovici igrišča, ko pa se dobro ogrejemo, stopimo do zadnje črte in nadaljujemo igro.

Pri nas je zelo priljubljen

Slovenija je ena od vodilnih držav po številu igrišč na prebivalca. Že v prejšnji državi je bil zelo priljubljen rekreativni šport in športna društva so s prostovoljnim delom ter s pomočjo države zgradila ogromno teniških igrišč, zato je tenis pri nas razmeroma poceni v primerjavi z drugimi državami.