Kaj izbrati?

Kakšna naj bo kuhalna površina v sodobni kuhinji?

Z.F.
25. 2. 2020, 21.30
Deli članek:

V večini gospodinjstev so se te dni cvrle pustne dobrote, nekatere gospodinje pa bodo to opravile danes, na pustni torek. Katero »gorišče« je najprimernejše za peko? Kupujete nov štedilnik ali kuhalno ploščo?

Dreamstime
Današnje kuhinje predvidevajo čim več čistih linij, kar omogočata predvsem steklokeramika in indukcija. Kuhalna površina je tako skoraj neviden del pulta.

Če smo nekoč imeli na voljo zgolj peči na drva, ki so jih v prostorih uporabljali tako za gretje kot kuhanje, se je trend v zgolj petdesetih letih močno spremenil. Tako v sodobnih kuhinjah ni prostora za peč, tudi za štedilnik praviloma več ne, temveč zgolj za kuhalne plošče, ki so ločene tudi od pečice. Menjujete kuhinjo ali želite le zamenjati kuhalno ploščo? Kaj boste izbrali?

Izbirajte glede na potrebe

Nove kuhinje in nova stanovanja načeloma nimajo omejene kvadrature, saj se praviloma zlivajo v en prostor, skupaj z jedilnico in dnevnim prostorom, tako kot nekoč. Zato se morda pri izbiri kuhališča raje osredotočite na zahtevnost kuhanja, število družinskih članov in potrebe. Lahko se odločite tudi za kombinirano ploščo in kombinirate plin, elektriko, morda žar.

Dreamstime
V le redkokateri kuhinji so še kurišča in kuhalne površine na drva.

Električna ali indukcijska plošča?

Kuhalna površina je danes lahko tudi skoraj neviden del pulta, če se seveda odločite za steklokeramično ploščo in je brez dvignjenih robov. To vam omogoča predvsem lažje čiščenje, kadar pa plošče ne uporabljamo, jo lahko uporabimo za delovno površino. Med steklokeramičnimi ploščami lahko izbiramo med električno ali indukcijske ploščo. Pri prvi kuhanje ni drugačno od električnih kuhalnikov, ki smo jih nekoč uporabljali na morju, le površina je steklena. Pri indukciji mora biti moč elektrike velika, a je celotna poraba manjša, saj deluje prekinjajoče in manj časa, ker se površina prej zagreje. Torej, če nekoliko poenostavimo, je čas kuhanja na indukcijski plošči precej krajši, kot če bi obroke pripravljali na navadni steklokeramično plošči. Če ste pri odločanju v dvomih zaradi posode, naj vam povemo, da pri indukciji lahko uporabljate vso emajlirano posodo ter litoželezne lonce in ponve, le lonci iz nerjavečega jekla niso primerni. Nekateri imajo sicer pomisleke glede zdravja, a proizvajalci zatrjujejo, da moč sevanja ne presega mejnih vrednosti.