"Bodimo no resni"

Marjan Šarec "vrnil" SDS: To je tako, kot bi se morski pes pritoževal, da ga obravnavamo za nevarno žival

J.P.
14. 2. 2020, 08.19
Posodobljeno: 14. 2. 2020, 08.31
Deli članek:

"Stranka, katere predsednik in člani so v preteklosti in tudi dandanašnji izrekli na stotine žalitev, od mene pričakuje opravičilo za izrečeno dejstvo," se je pridušal premier v odhajanju Marjan Šarec.

Reuters
Stranka SDS od premierja, ki opravlja tekoče posle, Marjana Šarca prek odvetnika Francija Matoza zahteva preklic nekaterih, po njihovem mnenju neresničnih in žaljivih izjav. V nasprotnem primeru napovedujejo sodni postopek.

Pred dnevi je odjeknila vest, da je odvetnik Franci Matoz v imenu SDS premierju v odhajanju Marjanu Šarcu poslal "prijazno" pismo. Kot smo poročali, je odvetniška pisarna Matoz po pooblastilu SDS Šarca pozvala, da "nemudoma prekliče izjave", s katerimi je "nedopustno kršil pravice" SDS do "varstva ugleda in dobrega imena". Izjave so označili za škodljive, neresnične in žaljive. "S tako stranko je težko sodelovati, ki pač izvaja metode kakršne izvaja. Se pravi sovražni govor, potem tudi se financira iz Madžarske." To je Šarec izjavil 31. januarja v Dnevniku na TV Slovenija. Istega dne pa je v oddaji Odmevi na TV Slovenija še domnevno užalil SDS, ko je rekel: "S tako stranko je težko sodelovati, ki pač izvaja metode kakršne izvaja, se pravi sovražni govor, potem se tudi financira iz Madžarske in vse tisto kar je znano v zvezi s to stranko." Škoda je po Matozovem mnenju še toliko večja, ker SDS v teh dneh sestavlja koalicijo.

O dvojih merilih

Šarec se je z daljšim zapisom odzval na facebooku. Kot je zapisal, se že govori o ponudbah, potem ko je stranka SDS začela sestavljati vlado. "Nekateri menimo, da je ni ponudbe, ki bi nas premamila, ker imamo dostojanstvo in zgodovinski spomin. Drugi menijo drugače, kar je njihova pravica. Vendar se pravica enega konča tam, kjer se začne pravica drugega," je ob tem zapisal in opozoril, da bi se namesto o resorjih morali pogovarjati o tem, komu bo ta vlada podrejena, "če se mediji stranke SDS dokazano (in SDS tega niti ne zanika) financirajo iz Madžarske, da o spornih kreditih iz Republike Srbske niti ne govorim. Namesto, da bi že bile sklicane vse možne komisije v DZ in da bi politika enotno povedala, da je to nesprejemljivo, mirno tišči glavo v pesek. Zanimivo je, da Matej Tonin, ki ga tako skrbi nacionalna varnost in se ukvarja z vsem mogočim, še ni sklical "svojega" KNOVS-a. Rajši se pogaja za pozicijo predsednika Državnega zbora. Ljudmila Novak, evropska poslanka, je svoje stališče pogumno izrazila, ker ima zgodovinski spomin in izkušnje. Očitno so v Bruslju stvari bolj jasne".

O tožbi stranke SDS pa je zapisal: "Ko kdo toži Janeza Janšo, gre za "krivosodje", ko toži Janez Janša, je sodna pot v redu. Dvojna merila pač …"

Spomnimo: pred dnevi je odjeknila vest, da je Nacionalni preiskovali urad potrdil, da vodi predkazenski postopek v zvezi s financiranjem nekaterih medijev blizu stranke SDS. Zgodbo o financiranju medijev blizu SDS je prvi in najbolj podrobno objavil spletni portal necenzurirano.si. V članku so podrobno opisali, kako so tri podjetja povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz od avgusta 2018 v Slovenijo nakazala najmanj štiri milijone evrov. 1,5 milijona evrov je ostalo v Sloveniji. Ta denar je končal na računih medijskih podjetjih NovaTV24.si, ki je lastnica televizijske postaje Nova24TV, in na računu podjetja Nova hiša, ki izdaja spletno stran Nova24TV.

Kot je zapisal Šarec, smo takrat bili priča obtožbam s strani SDS, namesto da bi "celotna politika to najostreje obsodila". Njihovim obtožbam ni nasedel.

Kaj šele bo

Obregnil se je tudi ob grožnje novinarjem. "Kaj šele bo, ko se bo sestavila vlada pod vodstvom SDS. Naivni so tisti, ki mislijo, da bodo lepo zasedli fotelje in bo vse v najlepšem redu. Ne vem, kako se bo stranka, ki zanika podnebne spremembe soočila z evropsko zeleno strategijo 2050 in kako bo v Evropi pojasnjevala svoj odnos do polpretekle zgodovine. Tam je namreč jasno, kdo je bil del protifašistične koalicije. Zanima me tudi, kako bo neprodušno zaprla meje proti migracijam, hkrati pa podpirala Hrvaško na poti v območje Schengna. Zlasti v luči predsedovanja 2021. Slovenija podpira vladavino prava … Kako bo stranka SDS pojasnila nenehne napade na sodstvo in druge neodvisne institucije? Ali igra danes, ali bo igrala takrat, je pravzaprav vseeno. Maske bodo padle slej ali prej."

Želimo Orbanovo Slovenijo?

Ob koncu se je znova dotaknil "financiranja". "Kdor te financira, te verjetno ne zato, ker si prikupen, temveč hoče kaj v zameno. Zato pričakujem od dotičnih predsednikov komisij DZ, da bodo sklicali "svoje" komisije in se začeli aktivno ukvarjati z omenjeno problematiko, preden tako državljanom, kot državi zraste čez glavo. Če imamo sklicano komisijo za vsako banalnost, potem je upravičeno pričakovati aktivnost tudi na področju financiranja strank in njihovih medijev iz tujine. Vprašati se moramo, če želimo Orbanovo Slovenijo, ali želimo suvereno, nam lastno Slovenijo. Ve se, kateri predsedniki strank imajo zdaj odločitev v svojih rokah. Izbira je jasna ... Ohranjanje položajev in asistiranje pri vsem zgoraj navedenem, ali predčasne volitve, kjer bodo odločili ljudje," je še zapisal Šarec.

Njegov celotni zapis si lahko preberete spodaj.