Preplah na slovenski meji

Spregovoril ruski pianist, ki se je danes znašel v središču bombne drame na Obrežju

S.R.
27. 12. 2019, 17.17
Posodobljeno: 27. 12. 2019, 18.18
Deli članek:

Ruski glasbenik Andrej Gugnin, ki so ga danes na slovensko-hrvaški meji vklenili slovenski policisti, je dejal, da bi v njihovem položaju ravnal enako.

Kot smo že poročali, je bil danes mednarodni mejni prehod zaradi »varnostnega dogodka« zaprt več kot eno uro, potem ko so na avtobusu Flixbusa na podlagi rentgenskega pregleda enega od potnikov osumili, da v kovčku tovori eksplozivno napravo. Nastal je preplah, ki pa se je izkazal za neupravičenega, saj je bolj temeljit pregled, ki so ga izvedli bombni tehniki, razkril, da ruski potnik ni tovoril nič eksplozivnega, temveč elektronski glasbeni pripomoček. Nevarnost je minila, avtobus pa je nadaljeval svojo pot. 

Zdaj se je na družabnem omrežju facebook oglasil sam glasbenik, ki je opisal svojo plat zgodbe. Gre za priznanega ruskega pianista Andreja Gugnina, ki je bil nad incidentom nemalo šokiran, a predvsem razumevajoč. Pojasnil je, da so ga policisti vrgli na tla z obrazom navzdol in mu roke pridržali za hrbtom, ob tem pa so odvedli tudi njegovo punco, ki so jo zaslišali ločeno. Ta je poklicala tudi ruski konzulat v Ljubljani, kjer pa ni dobila nobenih odgovorov, saj da jim policisti niso še ničesar pojasnili. Sam je dve uri preživel v lisicah in nevednosti. Ko je bila nevarnost končno mimo, so mu pojasnili, čemu preplah, in mu postregli s kavo. Priznal je, da je glasbeni pripomoček oziroma pedal za iPad, namenjen obračanju fotoničnih notnih zapisov, sestavljen iz številnih delov, ki pod rentgenom izgledajo »sumljivo,« ter svoje glasbene prijatelje posvaril, naj to med svojimi potovanji upoštevajo. »Pokazali so mi rentgensko fotografijo naprave in mi pojasnili, kaj natančno izgleda kot detonator, baterije in sim kartice. Resnici na ljubo, v njihovem položaju bi sklepal in ravnal enako,« je zaključil.