Razkrita pričevanja

Tako so Tjulnji opisali svojega poveljnika: »zloben norec,« »strupen človek« in »psihopat«

S.R.
27. 12. 2019, 16.46
Posodobljeno: 27. 12. 2019, 19.35
Deli članek:

Ameriški časnik The New York Times je objavil posnetke skupine pripadnikov specialne enote ameriške vojne mornarice Navy SEALS, ki so pričali zoper poveljnika voda, v katerem so služili.

Reuters
Edward Gallagher s soprogo Andreo.

Pripadniki ene od enot ameriških Tjulnjev so glede na razkrite posnetke svojega poveljnika Edwarda Gallagherja opisali kot »zlobnega norca,« »strupenega človeka« in »psihopata.« Corey Scott, vojni bolničar v vodu, je preiskovalcem, ki so Gallagherja preiskovali zaradi obtožb o vojnih zločinih, denimo dejal, da je bilo očitno, da Gallagher ni imel nobenih težav s »pobijanjem vsega, kar se premika.« Spet drugi so pričali, da so ga videli, kako si je za tarčo izbiral civiliste, celo 12-letno deklico. Videli so ga tudi, kako je z bojnim nožem do smrti zabodel ranjenega ujetnika. 

Reuters
Edward Gallagher s soprogo Andreo.

Gallagherja so na vojaškem sodišču julija letos sicer oprostili obtožbe o umoru 17-letnega pripadnika džihadistične skupine Islamska država (IS), ki ga je ubil z nožem, a so ga kaznovali zaradi fotografije, ko je poziral ob truplu ubitega džihadista, in mu odvzeli čin. Novembra se je v zadevo vmešal predsednik Donald Trump, ki je Gallagherja pomilostil in mu vrnil tudi čin. V začetku tega tedna so po družabnih omrežjih zaokrožile tudi fotografije Gallagherjevega obiska na Trumpovem posestvu Mar-a-Lago na Floridi, kjer se je srečal s predsednikom in prvo damo Melanio. 

Časnik je objavil še več tisoč telefonskih sporočil, ki so si jih imenjali pripadniki te posebne enote in iz katerih je razvidno, da so ti precej oklevali z razkrivanjem resnice, saj so se bali maščevanja, prejemali pa so tudi grožnje z nasiljem. »Povejte resnico, ne lažite ali leporečite, tako ne bo mogel reči, da smo ga na kakršen koli način klevetali,« je v skupinskem sporočilu zapisel eden od vojakov.