Odgovor

Iran z Rusijo in Kitajsko začel pomorske vojaške vaje

B.K./STA
27. 12. 2019, 12.55
Posodobljeno: 27. 12. 2019, 15.00
Deli članek:

Mornarice Kitajske, Irana in Rusije so danes v Indijskem oceanu in Omanskem morju začele skupne vojaške vaje, ki bodo trajale do ponedeljka.

Reuters
Iranska mornarica.

"Sporočilo teh vaj je mir, prijateljstvo ter trajna varnost s sodelovanjem in enotnostjo," je v sporočilu na iranski državni televiziji poudaril namestnik poveljnika iranske mornarice, kontraadmiral Golamreza Tahani. Dodal je, da bodo z vajami pokazali, da Irana ni mogoče osamiti.

Pojasnil je še, da bodo vaje vključevale reševanje gorečih ladij, napad piratov ter strelske vaje, na njih pa sodelujeta tako iranska mornarica kot revolucionarna garda. Namen vaj pa je krepitev varnosti mednarodne pomorske trgovine, boj proti piratom in terorizmu ter delitev izkušenj in informacij.

"Dejstvo, da gostimo ti sili kaže, da so naši odnosi dosegli pomembno točko in bi lahko imeli mednaroden vpliv," je še dejal Tahani.

Iranska državna televizija je objavila posnetek vplutja ruske vojaške ladje v pristanišče Čabahar na jugu Irana ter ob tem navedla, da se bodo kmalu pridružile še kitajske ladje. Kitajsko, Iran in Rusijo pa so označili za "novi trikotnik pomorskih sil".

Štiridnevne skupne vojaške vaje potekajo v času velikih napetosti v odnosih med Iranom in ZDA. Poznavalci ocenjujejo, da so vaje odgovor na načrt ZDA, ki želijo tam patruljirati z lastnimi vojnimi ladjami, za domnevno varovanje svojih tankerjev.