Sumljiv kovček

Na mejnem prehodu Obrežje bombni preplah zaradi uglaševalca klavirja z napajanjem

R.T.
27. 12. 2019, 10.40
Posodobljeno: 27. 12. 2019, 14.07
Deli članek:

Mednarodni mejni prehod Obrežje je bil dobro uro zaprt zaradi "varnostnega dogodka", je sporočila policija. Osebna vozila so bila preusmerjena na mejna prehoda Slovenska vas in Rigonce, avtobusi na mejni prehod Rigonce, tovorna vozila pa na mejni prehod Metlika.

promet.si
Policija preusmerjala promet pred mejnim prehodom Obrežje.

Okoli 8.30 je na s Hrvaške na mejni prehod Obrežje pripeljal avtobus s 45-potniki. Policist v je postopku mejne kontrole odredi temeljito mejno kontrolo, ki je zajemala tudi pregled prtljage z rentgenom. Pri pregledu so v enem od kovčkov zaznali elektronsko napravo z napajanjem, ki je po svojih značilnostih in obliki vzbudila sum, da gre za eksplozivno napravo z mehanizmom za vžig. Rentgenski posnetek je bil poslan v takojšnjo presojo, kjer je bilo potrjeno, da gre za sumljiv predmet, so sporočili s PU Novo mesto. 

32-letnega lastnika kovčka so prijeli in zaslišali, potnike ter uslužbence policije in finančne uprave, ki so se takrat nahajali na mejnem prehodu, evakuirali, promet na avtocesti proti Obrežju pa omejili in zaprli. 

Podobnost z eksplozivno napravo, pripravljeno za detonacijo

Sumljiv predmet so nekaj pred enajsto uro pregledali strokovnjaki bombni tehniki specialne enote policije, ki so ugotovili, da predmet ni nevaren. Takoj zatem so odpravili pridržanje 32-letnemu ruskemu državljanu in hkrati sprostili promet na mejnem prehodu in avtocesti.

Po nestrokovni oceni vodje centra operativno-komunikacijskega centra Novo mesto Roberta Perca je preplah sprožil uglaševalec klavirja z napajanjem, ki je na rentgenskem posnetku glede na obrise in druge karakteristike dajal vtis nevarnega predmeta oziroma eksplozivne naprave, pripravljene za detonacijo.

Hrvaški spletni portal Telegram.hr je nato poročal, da naj bi bili v kovčku le pripomočki za uglaševanja klavirja. 

Postopek v skladu s protokoli

Postopki policistov so bili v skladu s predpisanimi protokoli in postopki, predvidenimi za tak primer, dogodek pa je po navedbah policije potrdil visoko pripravljenost in odgovornost slovenske policije za varovanje schengenske meje. "Na tem mejnem prehodu so policisti že večkrat obravnavali primere nevarnih sumljivih predmetov, tudi bomb. Le z doslednim odzivanjem na vsako sumljivo okoliščino je mogoče strokovno in odgovorno varovati državno mejo," so zapisali na policiji.