Narodni park Muir woods

Na božični dan je mamutovec presekal njegovo pot

G.G.
27. 12. 2019, 09.41
Posodobljeno: 27. 12. 2019, 17.53
Deli članek:

Nedaleč od San Francisca je na božični dan orjaška sekvoja "vzela življenje" 28-letnemu moškemu Minnesote.

Profimedia
Veličasta drevesa v narodnem parku Muir Woods.

Subhradeep Dutta iz mesta Edina v ameriški zvezni državi Minnesota je za praznike obiskal narodnem park Muir Woods v bližini San Francisca. Subhradeep je občudoval veličastna drevesa, te pokončne mamutovce, ko se je eno od njih podrlo. Subhradeep ni uspel ubežati. 61 metrov visoki mamutovec s 122 centimetrskim premerom debla ga je udaril. Subhradeep je bil mrtev.

"Tragedija. Kaj takšnega se zgodi zelo redko. Možno, da je drevo padlo zaradi ekstremne namočenosti tal po dolgotrajnem deževju," je dejal Charles Strickfaden, predstavnik nacionalnega parka Muir Woods za odnose z javnostmi, in izrazil sožalje svojcem pokojnega.

Na spletu se lahko podučimo, da mamutovec zrase v višino več kot 75 metrov. Živi lahko več tisoč let, v naravi pa ga je najti le še v narodnih parkih na zahodnih pobočjih Sierre Nevade na zahodu ZDA v Kaliforniji. Kljub imenu orjaška sekvoja, ne gre za sekvojo. Spadata pa v skupno družino, v družino Cupressaceae.

"V Sloveniji mamutovec ne raste samoniklo, vendar pa ga sejanega najdemo kot okras po celotni domovini. Pri nas najbolj znan je mamutovec iz Preddvora," piše na Wikipediji.