Zaščita tankerjev

Japonci bodo na Bližnji vzhod poslali rušilca

B.K.
27. 12. 2019, 09.09
Posodobljeno: 27. 12. 2019, 14.48
Deli članek:

Japonska vlada je potrdila načrte za napotitev vojaške ladje in letal na Bližnji vzhod, za potrebe obrambe njihovih tankerjev.

Reuters
Japonski tušilec JS Suzutsuki.

Tokio bo v vode Omanskega zaliva poslal rušilca z 200 člani posadke, dve proti-podmornični letali P-3C in dva patruljna helikopterja. Konvoj, ki bo na Bližnjem vzhodu uradno opravljal “študijske in raziskovalne naloge”, s katerimi bo zagotavljal “varen prehod” japosnkih tankerjev v in iz regije, poroča ruska televizija RT. V primeru “nepričakovanega razvoja dogodkov” bo rušilec s spremljevalno skupino lahko uporabil tudi orožje.

Junija sta bila v Omanskem zalivu napadena japonski tanker Kokuka Courageous in norveški tanker  Front Altair in to ravno med obiskom japonskega premierja Šinza Abeja v Iranu, kjer se je sestal s tamkajšnjim vrhovnim voditeljem Alijem Hamenejem. Japonska za napad ni okrivila nikogar, Združene države Amerike pa so krivdo hitro pripisale Iranu in predlagale ustanovitev mednarodne flote, ki bi nadzirala promet v Perzijskem in Omanskem zalivu.

Na poziv Washingtona so se doslej odzvali Bahrajn, Združeni arabski emirati in Združeno kraljestvo. Da bo poslala svoje rušilce je obljubila tudi Avstralija, Saudova Arabija pa zaenkrat sodeluje z brezpilotnimi letali. Japonska bo za varnost svojih tankerjev očitno poskrbela neodvisno od ZDA, kakor to za potrebe držav Evropske unije počne Francija.