Kazahstan

FOTO: Takoj po vzletu je letalo izgubilo višino in treščilo v stanovanjsko stavbo

G.G./STA
27. 12. 2019, 07.34
Posodobljeno: 27. 12. 2019, 11.43
Deli članek:

Letalo kazahstanske letalske družbe Bek Air je strmoglavilo kmalu po vzletu. Umrlo je 15 ljudi so sporočili najprej, nato pa številko popravili na 12. Več kot 60 je poškodovanih.

STA
Priče so povedale, da je letalo ob trku v stavbo praktično razpolovilo.

Letalo Fokker 100 s 93 potniki in petimi člani posadke je z letališča v Almatyu vzletelo v jutranjih urah po lokalnem času. V času vzleta je bila prisotna močna megla, letalo pa je kmalu zašlo v težave.

Ena od preživelih potnic je za spletni stran Tengri News povedala, da se je letalo med vzletom močno treslo, komaj je vzletelo pa se ji je za hip zdelo, da so spet pristali, dejansko pa so trčili v stanovanjsko zgradbo, v kateri ni bilo nikogar. "Ni bilo pretirane panike, nihče ni kričal," je dejala Maral Erman, ki je po navodilih osebja zapustila krepko načeto letalo skozi zasilni izhod. 

Kazahstansko notranje ministrstvo je sporočilo, da je bilo med potniki 85 odraslih, pet otrok in trije dojenčki. Med 12 mrtvimi je šest otrok.

Reuters
Nenavaden prizor: razbitine letala ob zgradbi.

Letalo je bilo na poti iz Almatyja v prestolnico Nurstultan. Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev je na Twitterju izrazil sožalje in sporočil, da je ustanovil vladno komisijo ter da bodo odgovorni za nesrečo strogo kaznovani.