avangard

FOTO: Ruske "praktično nepremagljive" nadzvočne rakete od danes operativne

S.R./STA
27. 12. 2019, 17.49
Posodobljeno: 27. 12. 2019, 17.50
Deli članek:

Rusija je sporočila, da so po letih preizkusov od danes operativne prve nadzvočne rakete avangard, novo orožje, ki ga je razvila Moskva in s katerim se je ruski predsednik Vladimir Putin pohvalil, da je "praktično nepremagljivo".

Profimedia
Testiranje raket 26. decembra lani.

Rakete avangard po navedbah Moskve sodijo v novo generacijo zmogljivih raket, ki lahko dosežejo cilje skoraj po vsem svetu in presegajo vse obstoječe protiraketne obrambe, kot je na primer tisti, ki so ga ZDA namestile v Evropi. "Obrambni minister Sergej Šojgu je predsedniku Putinu poročal, da od 10. ure po moskovskem času deluje prvi pehotni polk, ki je opremljen z novim strateškim nadzvočnim sistemom avangard", je sporočilo obrambno ministrstvo. 

Kje je nameščen polk, niso sporočili, je pa decembra lani ruska vojska napovedala, da bodo te rakete najprej namestili v regiji Orenburg v Uralu. 

Reuters
Testiranje raket 26. decembra lani.

Avangard

Raketa avangard naj bi bila sposobna letenja s 27-kratno hitrostjo zvoka oziroma več kot 33.000 kilometrov na uro, pri tem pa tudi manevrirati, zlasti po višini, s čimer naj bi se bila sposobna izogniti protiraketnim izstrelkom. Sposobna naj bi bila tudi nositi jedrsko orožje. 

Putin je raketo, ki so jo z dosegom 4000 kilometrov uspešno preizkusili decembra lani, takrat primerjal z izdelavo "prvega umetnega satelita v Zemljini orbiti", s čemer je mislil na umetni satelit Sputnik iz leta 1957, ki je bil takrat simbol tehnološke nadvlade Sovjetske zveze nad ZDA v času hladne vojne. Povedal je tudi, da gre za medcelinsko in ne balistično raketo ter da naj bi se bila sposobna izogibati vsej dosedanji protiraketni obrambi. 

Profimedia
Testiranje raket 26. decembra lani.

Putin je sicer raketo avangard predstavil že v svojem letnem nagovoru marca lani, ko je dejal, da gre za odgovor na ameriško "rušenje strateškega ravnotežja". 

Rusija zadnja leta, ko so odnosi z Zahodom na najnižji ravni, pospešeno razvija novo orožje. Doslej se je že večkrat pohvalila, da je razvila nepremagljivo orožje. Putin je ta teden dejal, da pri razvoju orožja Rusija več ne lovi Zahoda, temveč se prvič v sodobni zgodovini dogaja obratno.

Profimedia
Testiranje raket 26. decembra lani.

Reuters
Testiranje raket 26. decembra lani.