Finančna pomoč

Starši novorojenčkov največ dobijo v Murski Soboti in Novi Gorici

Mihael Korsika
25. 12. 2019, 07.41
Deli članek:

Do novopečenih staršev so najbolj radodarni v Murski Soboti in Novi Gorici, kjer ob rojstvu otroka dobijo 500 evrov, najmanj pa v Celju, kjer prejmejo le 110 evrov. Če se v Velenju starša in novorojenec udeležijo sprejema pri županu, dobi malček mini majico z napisom Ni živl'e'ja brez Vele'ja.

Profimedia
Eden od staršev in otrok morata biti prijavljena v občini, da bi dobila pomoč.

Pred prihajajočimi prazniki, božičnimi in novoletnimi obdarovanji, smo pregledali, kako so slovenske občine radodarne do novopečenih staršev in njihovih novorojenčkov. Finančna in druga darila ob rojstvu otroka imajo pripravljene vse slovenske mestne občine, a do njih niso upravičeni vsi. V prestolnici tako finančno pomoč pogojujejo s slabim finančnim stanjem staršev.
Višina pomoči je sicer odvisna od občine do občine, trenutno pa si lahko starši v mestnih občinah obetajo od 110 do 500 evrov, povprečni znesek pa znaša 242 evrov.

Največ v Novi Gorici in Murski Soboti

V letu 2018 se je v Sloveniji prvič po 10 zaporednih letih rodilo manj kot 20.000 otrok. Po podatkih statističnega urada se je rodilo 19.585 otrok, od tega 10.157 dečkov in 9428 deklic.

Najbolj radodarni so v Novi Gorici in Murski Soboti. »Višina enkratne denarne pomoči ob rojstvu otroka znaša 500 evrov za vsakega živorojenega otroka. O odobritvi enkratne denarne pomoči ob rojstvu otroka odloči pristojni organ z odločbo,« so nam pojasnili na novogoriški občini. Lani so za ta namen porabili 125.000 evrov, letos do 12. decembra 96.500 evrov. Po 500 evrov dobijo tudi starši v Murski Soboti, kjer občina za denarno pomoč ob rojstvu otroka vsako leto porabi okrog 70.000 evrov.

Drugi najvišji znesek, 380 evrov, dobijo ljubljanski starši, a obstaja omejitev. Do denarne pomoči iz proračuna največje slovenske občine so upravičeni občanke in občani, ki so brez lastnega dohodka ali z lastnim dohodkom do 30 odstotkov presegajo minimalni dohodek za posameznega družinskega člana po zakonu, ki ureja socialnovarstvene prejemke.

»Na ta način je višina pomoči lahko višja, kot če bi jo namenili vsem ne glede na socialni položaj. Hkrati pa z možnostjo, da so do denarnih pomoči upravičeni tudi tisti, ki do 30 odstotkov presegajo minimalni dohodek, pomagamo tudi tistim staršem, ki so prav tako v stiski, a ostajajo brez ostalih socialnovarstvenih prejemkov,« so dejali na ljubljanski občini. Lani so za pomoči ob rojstvu otroka namenili malo več kot 100.000 evrov, za letos pa nimajo zbranih podatkov.

Nova Gorica, Murska Sobota in Ljubljana so tudi edine mestne občine, katerih darila ob rojstvu presegajo 300 evrov, nato sledijo Novo mesto, Koper in Slovenj Gradec. V dolenjski prestolnici sta starša upravičena do 220 evrov. »S tem družini oziroma staršem zagotovimo dodatna sredstva za pokrivanje stroškov, ki nastanejo z rojstvom otroka,« so nam sporočili z občine. Upravičenec do pomoči je sicer eden od staršev novorojenca pod pogojem, da imata tako on kot tudi novorojenec na dan rojstva otroka oba stalno prebivališče v občini.

Poleg enkratne denarne pomoči starši prejmejo tudi darilni bon Dolenjskih lekarn v vrednosti 20 evrov. »Ta bon podarijo Dolenjske lekarne in se ne sofinancira iz sredstev proračuna občine,« so poudarili v Novem mestu.

Iz koprske občine so v odgovorih na naša vprašanja najprej sporočili, da občina staršem ob rojstvu otroka podari knjigo, upravičeni pa so tudi do enkratne denarne pomoči v višini 200 evrov. Starši morejo vloge na predpisanem obrazcu oddati najpozneje v štirih mesecih po otrokovem rojstvu. »Občinska uprava nakaže z odločbo dodeljeni znesek najpozneje v roku 30 dni po njeni dokončnosti. Za knjižno darilo in enkratno denarno pomoč staršem je občina v letu 2018 namenila 82.095 evrov, letos do 11. decembra pa 69.387 evrov,« so pojasnili na koprski občini.

Tudi starši v Slovenj Gradcu dobijo po 200 evrov, do 16. decembra lani pa je denarna pomoč znašala 160 evrov. »Skupni znesek izplačil za leto 2018na postavki je tako znašal 28.300 evrov,« so sporočili iz Slovenj Gradca, Letos so do 1. decembra podelili skupno 130 denarnih pomoči in za to porabili 26.000 evrov. 

Za novorojenčke Ni živl'e'ja brez Vele'ja

Na Ptuju starši za novorojenca dobijo 150 evrov, prav tako v Velenju. Na Ptuju je lani občina za pomoč izplačala 20.350 evrov, za letos pa načrtuje dobrih 500 evrov več. »Mestna občina Velenje že trinajsto leto zapored podeljuje staršem novorojencev enkratno denarno pomoč ob rojstvu otroka in čestitko župana. Prvotno je pomoč znašala 83,54 evra, od začetka leta 2009 do konca marca 2013 je bila 100 evrov, s 1. aprilom 2013 pa smo jo povišali na 150 evrov,« so se pohvalili v velenjski občini.

V letu 2018 so za pomoč namenili 47.250 evrov, letos pa 46.800 evrov. »Ob občinskem prazniku v septembru vsako leto povabimo novorojence in njihove starše na županov sprejem in jim ob tej prijetni priložnosti z manjšo pogostitvijo izročimo tudi simbolično darilce – majico za novorojenčka Ni živl'e'ja brez Vele'ja,« so še sporočili z občine.

Najnižja pomoč 110 evrov

Na lestvici radodarnosti so se najnižje uvrstile mestne občine Maribor, Kranj in Celje. V prvih dveh starši dobijo po 130 evrov. V gorenjski prestolnici so za pomoč lani porabili 66.716 evrov, za letos pa načrtujejo nekaj manj. V Mariboru pa so lani porabili 87.360 evrov, letos do 12. decembra 87.880 evrov.

V Celju starši dobijo najmanj, vendar je to edina občina, ki ima pri denarni pomoči ob rojstvu otroka progresivno lestvico. Za prvorojenca je znesek 110 evrov, za drugega otroka 130 evrov, za tretjega in vsakega nadaljnjega pa 170 evrov. V občinskem proračunu so lani in letos za ta namen zagotovili 50.000 evrov.

Deset slovenskih občin, iz Novega mesta nam podatkov niso sporočili, je lani za denarno pomoč ob rojstvu otroka namenilo več kot 676.000 evrov.