Trpijo sodni postopki

Zaradi kadrovske stiske Jana niso privedli na sodišče

S.S.
24. 12. 2019, 20.51
Deli članek:

Včeraj so bile v procesu zoper Jana Korošca predvidene že končne besede, a se je zapletlo, saj pravosodni policisti zaradi kadrovske stiske obtoženca niso mogli pripeljati iz pripora na sodišče. Takšnih primerov je bilo letos 685, so nam sporočili z Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, kjer se že vrsto let spopadajo s kadrovsko stisko.

Gabrijel Toplak
Pred sodnico Špelo Koleta je včeraj zevala zgolj prazna zatožna klop.

Ljubljanski okrožni sodnici Špeli Koleta tako ni preostalo drugega, kot da glavno obravnavo preloži. Sojenje se bo tako nadaljevalo in morda tudi že končalo 6. januarja prihodnje leto.

Kot je znano, je Korošec obtožen povzročitve smrtne prometne nesreče iz malomarnosti, za kar mu grozi do osem let zapora in prepoved vožnje. Tragedija se je zgodila 8. marca ponoči na križišču Dunajske ceste z Vilharjevo, kjer je mladenič do smrti zbil Milana Đukića in Mića Jožića. V 53 in 64 let stara pešca je po oceni sodnega izvedenca za promet trčil s hitrostjo približno 89 kilometrov na uro na delu ceste, kjer je omejitev hitrosti 60 kilometrov na uro. Prevozil je tudi rdečo luč in po nesreči odbrzel naprej, ne da bi poškodovancema pomagal. V bližini bencinske črpalke na Dunajski 133 pa se je Korošec, ki je po navedbah v obtožnici vozil po napačni strani ceste, skoraj zaletel še v taksista Marija G. Kmalu zatem sta ubežnika izsledila policista, ki sta na pločniku zagledala poškodovan avto, iz katerega je lezel vidno pijan in zadet mladenič.

Nič mu ni jasno, niti razumljivo

Korošec je v zagovoru pojasnil, da dogodek obžaluje, opravičil se je tudi svojcem pokojnikov, zakaj je kritičnega dne za volan sedel zadel in pijan, pa mu ni jasno, niti razumljivo. Pravi, da takšno ravnanje ni značilno zanj in ga gre »brez dvoma pripisati močnemu vplivu kombinacije drog in alkohola, ki so pri meni povzročile neprištevnost«. Ko je bil trezen, avta ni imel namena voziti, po zaužitju drog pa se dogajanja spominja zgolj po »bežnih meglenih odsekih«. Pregled je sicer pokazal, da je imel v kritičnem času v krvi več kot 2,1 promila alkohola, v urinu pa so našli tudi droge in pomirjevala. Zlorabljal je heroin, kokain, amfetamine, alkohol, benzodiazepine in drugo. Po oceni sodnega izvedenca psihiatrije je bila v času nesreče njegova zmožnost razumevanja ukinjena, zmožnost obvladovanja pa okrnjena.