Nepremičnine

Zavod za blagovne rezerve je bencinski servis prodal Petrolu

Mojca Vtič / Štajerski tednik
25. 12. 2019, 07.51
Deli članek:

Zavod blago skladišči na kar 47 lokacijah po Sloveniji, v najem pa oddaja tiste nepremičnine, ki jih za skladiščenje lastnega blaga ne potrebuje.

M.V./Štajerski tednik
Petrol o obnovi molči.

Zavod RS za blagovne rezerve v Podravju ima na voljo več nepremičnin. Do pred kratkim je bil v lasti zavoda tudi bencinski servis v Majšperku, ki pa ga je odkupila največja slovenska energetska družba Petrol. Zavod RS za blagovne rezerve je sicer lastnik ali solastnik nepremičnin, namenjenih skladiščenju blaga na 47 lokacijah po Sloveniji. Več od teh jih je tudi v Podravju.V Ormožu je zavod solastnik silosa za sladkor, v katerem je skladiščen sladkor, ki je last zavoda. V Slovenski Bistrici je zavod lastnik dela skladišča in osmih rezervoarjev za olje v okviru tovarne olja Gea. V rezervoarjih za olje so skladiščene zaloge olja, tudi last zavoda, skladišče pa se oddaja v najem. Na Ptuju je zavod lastnik dela hladilnice v okviru Perutnine Ptuj, ki ga zavod oddaja v najem. V Slovenji vasi je zavod lastnik dveh skladiščnih hal, v katerih je več najemnikov. Prodaje teh nepremičnin zavod trenutno ne načrtuje. Stroški vzdrževanja teh skladišč so v letu 2018 znašali 36.500 evrov.

Stroški vrtoglavi, prihodki pa nizki

Osem skladišč upravlja sam, preostala pa so v upravljanju poslovnih partnerjev. Stroški vzdrževanja vseh nepremičnin zavoda so v letu 2018 znašali 3,35 milijona evrov, letni prihodki od najemnin in skladiščenja pa znašajo okrog pol milijona evrov. Zavod oddaja v najem tiste nepremičnine, ki jih za skladiščenje lastnega blaga ne potrebuje, glede prodaje pa je odgovoril: »Seznam potencialnih nepremičnin za prodajo ima oznako tajnosti. Če se zavod odloči za prodajo neke nepremičnine, izvede javen in transparenten postopek.«

Silosi, skladiščne hale in hladilnice

Zavod RS za blagovne rezerve upravlja državne blagovne rezerve ter obvezne rezerve nafte in njenih derivatov. Program oblikovanja enih in drugih rezerv določi vlada, oboje pa mora biti na voljo za potrebe osnovne preskrbe v primeru večjih motenj in nestabilnosti na trgu, ob naravnih in drugih nesrečah večjega obsega, v vojni. Zavod tako med drugim skladišči žita, testenine, riž, rž, mleko, mlečne izdelke, olje, sol, sladkor in vodo, zaloge mesa pa ima zagotovljene pri rejcih, s katerimi ima podpisane zaloge. V zaloge državnih blagovnih rezerv so vključeni tudi zaloge zdravil in veterinarska zdravila za zdravljenje nujnih stanj pri živalih, pomembnih za prehrano ljudi. Med obvezne rezerve spadajo še energenti, ki pa so namenjeni nemotenemu delovanju Slovenske vojske, sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter policije v izrednem in vojnem stanju.

Petrol že prenavlja v Majšperku

Glede prenove bencinskega servisa so trenutno na Petrolu z informacijami bolj skopi. Odgovorili so zgolj, da obnova bencinskega servisa Majšperk poteka v skladu z zastavljeno časovnico in je trenutno v fazi projektiranja. »Kar zadeva obseg obnove, v tem trenutku lahko potrdimo samo to, da bo vključevala obnovo prodajalne in dograditev nadstrešnice nad točilnimi aparati.«