Občina neuspešna

Stanovalci postavili rampo in zablokirali reševalno vozilo

P.K.
24. 12. 2019, 06.45
Posodobljeno: 24. 12. 2019, 08.19
Deli članek:

Ker so domačini na območje pred blokom v Kobaridu, kjer stoji tudi zdravstveni dom, postavili zapornico, vožnja z rešilcem do zdravstvene ustanove ni mogoča.

Polona R./ Facebook
Zaradi zapornice je bil prenos hudo obolele osebe onemogočen.

Pred nekaj dnevi se je na družbenih omrežjih oglasila Polona R., ki je zapisala, kako so reševali njenega sorodnika.

Šlo se je za življenje; možakar je bil v hudi zdravstveni stiski, in to, kar so morali doživeti on in njegovi svojci, jih je spravilo v hudo stisko ter jim dalo misliti. »Danes sem bila priča največji kobariški sramoti, ki pa ni le lokalna sramota, temveč ogledalo vsem nam, kako lahko pomanjkanje empatije in občutka za sočloveka spravi hudo obolelega v še večjo stisko,« je situacijo opisala Polona R.

Pojasnila je, da je zapornica pred zdravstvenim domom Kobarid onemogočila dostop reševalcem do ambulante, kjer je nemočen in zelo bolan na pomoč čakal njen stric. Da so ga spravili do rešilca, so ga morali peljati tudi po snegu, in to z invalidskim vozičkom. Zatem je končno sledila pot v šempetrsko bolnišnico, kjer so gospoda z urgentnim stanjem reševali naprej in ga namestili na intenzivni oddelek.

Polona R./facebook
Hudo bolan moški je potreboval pomoč, a ni šlo vse gladko.

Lastninska pravica

Kako je mogoče, da se je zapornica znašla na intervencijski poti, se sprašujejo Polona in njena družina, in mnogi drugi, ki ne vedo, kako ukrepati, da se podobne situacije ne bi več pripetila. Občina Kobarid nam je pojasnila, da so v sodnem postopku izgubili lastništvo nad parcelo, prek katere je potekala interventna pot do zdravstvene postaje Kobarid oziroma do urgentne ambulante, na kateri se je znašla zapornica. »Ureditev interventne poti je bila izvedena v letu 2009 ob rekonstrukciji in prenovi zdravstvene postaje. Prenova je potekala v skladu s pravnomočnim gradbenim dovoljenjem. Takrat je bila občina tudi zemljiškoknjižni lastnik omenjene parcele, ki je hkrati predstavljala tudi parkirišče za stanovalce bloka Mateličeve 6 in v tem kontekstu je bila taka ureditev interventne poti tudi najbolj razumljiva,« so povedali.

Potem pa so se po pravnomočnih sodbah in pridobitvi lastninske pravice v letu 2013 stanovalci omenjenega bloka, kot še pojasnjujejo na kobariški občini, odločili, da dostop do zdravstvene postaje prek omenjene parcele zaprejo s postavitvijo zapornice. »Julija 2019 se je zapornica tudi dejansko spustila in dostop do urgentne ambulante je bil s tem onemogočen. S strani občine Kobarid smo apelirali na stanovalce, da bi se omogočilo dostop do zdravstvene postaje izključno reševalnim vozilom Zdravstvenega doma Tolmin, kar bi pomenilo, da se na stroške občine izdelajo daljinski upravljavci za dvig zapornice in se dostavijo reševalnim vozilom,« spregovorijo o poskusih reševanja situacije, ki pa so bili neuspešni.

Odkupili sosednjo parcelo

Na občini so dejali, da že od leta 2014 intenzivno iščejo rešitev za nastalo problematično situacijo. Razmišljali so tudi že o možnosti najema, odkupa, vzpostavitve služnosti dela parcele, ki je zdaj v lasti lastnikov bloka, ki bi ga namenili izključno za interventno pot. »Ker tega dogovora nismo dosegli, je občina v letu 2018 kupila sosednjo parcelo, prek katere bi lahko takoj uredila interventno pot, vendar bi za ureditev morali prečiti že prej omenjeno parcelo v lasti stanovalcev bloka na površini okoli 10 kvadratnih metrov na skrajnem robu parcele. Res je, da bi stanovalci izgubili dve parkirni mesti, za kar pa smo stanovalcem ponudili odškodnino skozi nakup oziroma odplačno služnost. Občina Kobarid je izdelala tudi projektno rešitev ureditve celotnega parkirišča za stanovalce in ponudila tudi izvedbo projekta. Žal so ureditev stanovalci zavrnili. Trenutno potekajo nova dogovarjanja o možnostih pridobitve pravice prehoda za občino. Odgovor stanovalcev še čakamo,« so še pojasnili.

To jim bi rada povedala …

Polona R. v zapisu še napiše, da se njene misli, odkar so to doživeli, vračajo k stanovalcem bloka, ki so vse skupaj »zakuhali«. »Ali smo res tako ozkogledi in neobčutljivi ob stiski tistih, ki so resno bolni in si v glavah ne znamo predstavljati, kako bi bilo, če bi bili na njihovem mestu?« je njeno osrednje sporočilo.