V parlamentu vre

Do razpada poslanske skupine SNS je le še korak

Mihael Korsika
23. 12. 2019, 19.26
Posodobljeno: 23. 12. 2019, 20.04
Deli članek:

Če bi poslansko skupino SNS zapustil še en poslanec, bi ta uradno prenehala obstajati, saj ima mora imeti poslanska skupina najmanj tri poslance. Prvak SNS Zmago Jelinčič bi tako postal nepovezani poslanec.

STA
Predsednik SNS Zmago Jelinčič ne pričakuje novih odhodov iz poslanske skupine.

»Poslanci so predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila,« se glasi 82. člen ustave, ki pa ga poslanci in poslanke v državnem zboru izjemno redko upoštevajo, saj večinoma časa poosebljajo strankarsko glasovalno napravo.
Utečen glasovalni stroj je tako za koalicijo kot za opozicijo še toliko pomembnejši v mandatu, ko vladne stranke v parlamentu nimajo večine. To se je izkazalo tudi na četrtkovem glasovanju, ko je o izvolitvi koroške Slovenke Angelike Mlinar za ministrico za kohezijo odločal le en glas.

Glasovanje po svoji vesti

Že pred glasovanjem je napetost v koaliciji, ki premore 43 glasov, povzročil »neposlušni« poslanec Desusa Robert Polnar, ki je napovedal, da bo glasoval po svoji vesti. Na glasovalni napravi je pritisnil tipko proti.

Glede na to, da prihaja iz stranke, ki ima najboljšega predsednika, ni presenetljiva Polnarjeva izjava, da je tudi on najboljši. »Ne bodo me odslovili, tako neumni niso, ker dobro vedo, da sem najkvalitetnejši poslanec v zgodovini Desusa,« je dejal Polnar, ki sam tudi ne namerava izstopiti iz stranke. Vodja njihove poslanske skupine Franc Jurša sicer pravi, da točka razhoda ni daleč.

STA
Robert Polnar pravi, da je najboljši poslanec Desusa.

Po podatkih parlametra je Polnar nadpovprečno aktiven in besedno podkovan v državnem zboru. V letu in pol mandata je na sejah izgovoril 137.319 besed (povprečje: 58.094; največ: 172.609) in imel v povprečju 15 govorov na sejo (povprečje: 5; največ: 37).
Po raznolikosti besedišča je med najboljšimi, saj ima koeficient 152, medtem ko ga ima najboljša poslanka v tej kategoriji, Monika Gregoričič iz Stranke modernega centra, 152.

Glasovanje Polnarja je še dodatno zaostril odnos med SAB, ki je predlagala Mlinarjevo, in Desusom. Slednji je že tako vse bolj nejevoljen, ker SAB vse aktivneje posega po njihovi volilni bazi. Glasovanje po svoji vesti pa je zaostrilo odnose tudi v opoziciji.

Sovražni prevzem ali prestop zaradi vesti?

Ko je dan po glasovanju poslanka SNS Lidija Ivanuša zaradi vesti prestopila v SDS, je predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti SDS obtožil sovražnega prevzema.

STA
Lidija Ivanuša je po letu in pol mandata iz SNS prestopila v SDS.

»SDS je zadevo pripravljala že kar dolgo časa. Vezni člen s poslanko je bil poslanec SDS Marijan Pojbič, ki mu je pač uspelo to narediti. Kaj so ji obljubili, ne vem, in me tudi ne zanima,« je prepričan Jelinčič. V SDS pravijo, da je Ivanuša sama prišla k njim.

Danes že nekdanja poslanka SNS je po prestopu na družbenem omrežju Facebook zapisala, da ravnanja SNS v zadnjem času ne kažejo ciljev in vrednot, zaradi katerih se je odločila za aktivno politično udejstvovanje.

Pika na i je bilo očitno glasovanje po vesti v primeru Mlinarjeve in zakulisnih igric v poslanski skupini SNS. Ivanuša je glasovala proti, medtem ko sta prvak SNS in vodja poslanske skupine Zmago Jelinčič in poslanec SNS Dušan Šiško dejansko omogočila izvolitev Mlinarjeve.

Jelinčiča, ki je stališče glede podpore Mlinarjeve spreminjal iz dneva v dan, sploh ni bilo na glasovanju, medtem ko se je Šiško vzdržal in ni oddal svojega glasu.

Razpad poslanske skupine

Že tako krhka razmerja v parlamentu z manjšinsko koalicijo so se s prestopom Ivanuše še dodatno zamajala, alarmi pa že tulijo v SNS, ki so le še korak oddaljeni od izgube statusa poslanske skupine. Slednja mora namreč imeti najmanj tri poslance, kolikor jih ima zdaj SNS.

Zakaj je to pomembno? Poslanci, ki delujejo v poslanski skupini, imajo boljše pogoje dela v primerjavi z neodvisnimi oziroma nepovezanimi poslanci, saj slednjim ne pripadajo ne tajnice ne pomočniki. Posameznik prav tako ne more postaviti poslanskega vprašanja predsedniku vlade, za razprave pa ima le pet minut časa, medtem ko ga ima poslanska skupina na voljo 20 minut. Jelinčič sicer pravi, da novih odhodov iz poslanske skupine ne pričakuje.

V državnem zboru ima SDS zdaj 26 poslancev, celotna petčlanska koalicija pa ostaja pri 43 poslancih. Če bi prišlo še do prestopa Polnarja, bi koalicija to izredno težko preživela. Glede na to, da pa je po podatkih parlametra med poslanci, ki glasujejo drugače kot Polnar, pet poslancev stranke SDS, vključno s prebeglo Ivanušo, bi Polnar v SDS zelo težko še kdaj glasoval po svoji vesti.