Iz Srbije na Hrvaško

Na Donavi se je prevrnil čoln z migranti: najmanj dve smrtni žrtvi, pogrešajo tudi dva otroka

A.S.
23. 12. 2019, 18.48
Posodobljeno: 23. 12. 2019, 19.03
Deli članek:

Želeli so zapustiti Srbijo, prečkali so Donavo, do Hrvaške jim ni uspelo. Tragična nesreča je najverjetneje vzela življenja šestih oseb.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Danes se je v zgodnjih jutranjih urah pri Karavukovu nedaleč od Sombora 15 migrantov odpravilo skozi gozd do obale Donave. Ukradli so ribiški čoln in se z njim želeli prepeljati čez reko natančneje v gozdni predel med hrvaškima naseljema Dalj in Erdut. Kot piše hrvaški portal 24sata, se je na majhen čoln vkrcalo devet ljudi, med njimi so bile tudi ženske in otroci. Po dosedanjih informacijah naj bi šlo za dva otroka.

Kaj točno se je zgodilo, še vedno ni povsem jasno, čoln se je namreč na pol poti prevrnil.

“Takoj sem odhitel k obali in naletel na grozljiv prizor. Ob obali sta bili dve ženski trupli. Obraz ene od umrlih je bil zaradi kamenja povsem popraskan. Poklical sem policiste, ki so v gozdu lovili tiste migrante, ki so pobegnili. Ko se je čoln prevrnil, je namreč zavladala panika. Tisti, ki so bili v vodi, so klicali na pomoč, nekateri so plavali proti bregu, tisti, ki so ostali v gozdu pa so začeli bežati. Na žalost je samo trojica, ki je bila v čolnu, preživela. Gre za tri odrasle moške, ki so uspeli priti iz mrzle Donave, ostalih šest pa je utonilo oziroma njihovih teles še vedno niso našli. Samo jaz sem našel ženski. Tako zelo me je razžalostilo. Ko bi vsaj našel telesa teh majhnih otrok, ko jih že nisem uspel rešiti,” je povedal srbski lovec Ranko Nikolić (58). 

"Jezen sem tudi na hrvaško policijo. Njihov patruljni čoln je bil le nekaj sto metrov stran od mesta, kjer so se nesrečneži prevrnili. Slišali so njihove klice za pomoč. Nobena meja ti ne bi smela preprečiti, da pomagaš nekomu, ki se utaplja," je še dodal. 

Pogrešali naj bi 28-letno mamico z dveletno hčerko, 12-letnega dečka in 45-letno žensko, ter še dva moška. Gre za člane dveh družin iz Iraka in Sirije, ki so bili nameščeni v migrantskem centru v Šidu. 

Radoš Đurović, vodja Centra za zaščito in pomoč prosilcem za azil je povedal, da migranti velikokrat skušajo prečkati Donavo in podcenjujejo moč rečnega toka. Največkrat pa jo prečkajo v majhnih čolnih, v nočnih urah.

Letos je ob nezakonitem prečkanju meja med Srbijo in sosednjimi državami življenje izgubilo več kot 20 ljudi. Migranti so se utopili v Donavi, Drini in Tisi ali pa so umrli med skrivanjem na vlakih in v tovornjakih.