Slovenija

Minister Erjavec zahteva, da sindikalist obleče uniformo

Mihael Korsika
10. 12. 2019, 21.00
Posodobljeno: 11. 12. 2019, 09.49
Deli članek:

Obrambni minister Karl Erjavec želi dokončno obglaviti Sindikat vojakov Slovenije. Ker ministrstvu in sindikatu po odpovedi pogodbe ni uspelo v šestih mesecih uskladiti besedila nove pogodbe, je ministrstvo vodstvo sindikata prerazporedilo na delo v enote Slovenske vojske. Sindikat opozarja, da je pogodba veljavna še eno leto.

STA
Na obrambnem ministrstvu, ki ga vodi Karl Erjavec, na naša vprašanja niso odgovorili.

Ministrstvo za obrambo je tri dni po tem, ko je Sindikat vojakov Slovenije (SVS) 6. maja odboru državnega zbora za obrambo predlagal sklic nujne seje in obenem pozval vse parlamentarne stranke, naj vložijo interpelacijo zoper obrambnega ministra Karla Erjavca, odpovedal pogodbo za zagotavljanje pogojev za delovanje sindikata. Uradni razlog za prekinitev pogodbe je bilo nespoštovanje zakonskih določil glede obsega in vsebine sindikalnega delovanja.

Ob vročitvi prekinitve pogodbe je 20. maja začel teči šestmesečni odpovedni rok, v katerem sta se ministrstvo in sindikat pogajala o vsebini nove pogodbe. Sindikatu in ministrstvu se do izteka roka, 20. novembra, ni uspelo uskladiti o vsebini pogodbe, zato je ministrstvo vodstvo Sindikata vojakov Slovenije – predsednika Gvida Novaka in dva sodelavca – prerazporedilo na delo v enote Slovenske vojske.

»Glede na to, da nova pogodba do 20. novembra ni bila sklenjena, tri pooblaščene osebe, ki so v okviru polnega delovnega časa za SVS opravljale sindikalno delo, z 21. novembrom nimajo več pravne podlage za izkoriščanje ur sindikalnega dela za poln delovni čas, kar jim je omogočala pogodba, ki ni več veljavna,« pravijo na obrambnem ministrstvu.

Želijo uničiti sindikat

Novak novih dolžnosti ni prevzel, saj je do konca leta na dopustu, zato ne ve, kako se bo zgodba glede razporeditve zaključila, nam je včeraj pojasnil predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak. »Dejansko so napadli Sindikat vojakov Slovenije in ga želijo uničiti tako, da naj bi mi trije, ki delamo za sindikat, dali gor uniforme in šli v enoto delat,« pa je za nacionalno televizijo dejal Novak. Po njegovem prepričanju obrambno ministrstvo s takšnimi potezami ogroža temeljne pravice delavcev do sindikalnega združevanja.

STA
Predsednik sindikata Gvido Novak novih dolžnosti ni prevzel, saj je do konca leta na dopustu.

Ob tem Novak opozarja na stališče uglednika pravnika in profesorja z ljubljanske pravne fakultete Rajka Pirnata. Če obe strani v pol leta po odpovedi pogodbe ne uskladita besedila nove pogodbe, ta velja še 12 mesecev, je Pirnatovo stališče povzel Novak.
Predsednik SVS sicer poudarja, da spor med obrambnim ministrstvom in sindikatom ni izbruhnil zaradi prekoračitve sindikalnega delovanja, kot to zatrjuje ministrstvo, temveč zaradi opozarjanja sindikata na vse večji kadrovski odliv v Slovenski vojski.
Minister Erjavec je s ponovnim prevzemom funkcije obrambnega ministra na zaslišanju pred parlamentarnim odborom leta 2018 kot največjo težavo Slovenske vojske označil kadrovsko podhranjenost, je spomnil Novak. Čeprav je tako Erjavec po besedah Novaka med prioritete postavil zajezitev kadrovskega odliva v SV, pa se je v času njegovega ministrovanja kadrovska situacije še poslabšala. Po njegovem trdnem prepričanju je do odpovedi pogodbe prišlo, ker je sindikat opozarjal, da minister na tem področju ni naredil popolnoma nič. Ob tem vendarle velja omeniti, da se je odnos med sindikatom in ministrstvom v javnosti začel zaostrovati po tem, ko je sindikat problematiziral razrešitev Mihe Škerbinca z mesta poveljnika sil Slovenske vojske.

Kolektivni spor

Ministrstvo za obrambo je pogovore s predstavniki sindikata glede nove pogodbe nadaljevalo tudi po 20. novembru, a je Novak na zadnjem sestanku 29. novembra predlagal, da pogovori zamrznejo do odločitve sodišča, saj je sindikat sprožil kolektivni delovni spor zaradi domnevnih kršitev ministrstva glede odpovedi pogodbe. Ministrstvo za obrambo smo povprašali, kako komentira očitke sindikata, da želi ministrstvo uničiti sindikat, in celoten spor s sindikatom, a do zaključka redakcije na naša vprašanja niso odgovorili.