Zanimivosti

Želite za darilo podariti parfum?

Z.F.
10. 12. 2019, 21.30
Deli članek:

December, kot mesec sladkih, drobnih presenečenj, velikokrat spravi v zagato. Podariti parfum – dobra ali slaba izbira? Dobra, če poznate osebo in veste, kakšen parfum ji ustreza, in slaba, če podarite vonj, ki izbrancu ali izbranki ni všeč. Kaj bi morali vedeti o parfumih?

Dreamstime
arfum izberite glede na svoj čut in ga uporabljajte, dokler ne spremeni vonja, barve ali teksture.

Zazrimo se nazaj. Parfume so uporabljale že prve civilizacije, od Sumercev do Egipčanov, ki so si dišeče kroglice dajali pod pazduhe. Rimljani so denimo uporabljali dišeče soli, in sicer za kopeli. S tem so želeli prikriti lasten vonj in obenem pokazati svoj takratni družbeni položaj. Dišave so del človeške kulture že tisočletja in danes si svet brez njih le še težko predstavljamo. Toda kakšen parfum izbrati in kakšnega podariti?

Izbira parfumov

Kar nekomu diši, lahko nekomu smrdi. In kolikor je ljudi, toliko je različnih okusov, toliko različnih vonjev. Naj omenimo, da je na vonjave izjemno močno vezan spomin. Zato lahko cimetni vonj, ki ga vi obožujete, nekomu sproža neprijetne spomine in občutja. Pri izbiri parfumov je dobro, da osebo poznate in veste, kakšne vonje ima rada, še boljše pa je, če poznate znamko parfuma. Tako ne boste ustrelili v prazno. Zato kupite parfum le osebi, ki jo res dobro poznate.

Kam ne nanašamo parfuma?

Ne glede na prijeten vonj, ki ga oddaja parfum, slednjega ni pametno nanašati kar na vse dele telesa, saj lahko izzove neprijetne kožne reakcije, alergije ali v najhujšem primeru celo opekline. Zato nekaj previdnosti ne bo odveč. Več v članku na naslednji strani.  

Kam nanesti parfum?

Za najboljši učinek parfuma ga nanesite na dele telesa, kjer čutite srčni utrip. Ta mesta so tudi toplejša, koža pa se s srčnim utripom premika, zato se vonj hitreje in lepše širi ter ne draži kože. Ti predeli so zapestje, vrat in notranja stran kolen.