Nova uskladitev

Prihodnje leto višje cene v domovih za starejše in posebnih zavodih: stroški višjih plač se bodo prevalili na pleča stanovalcev, njihovih svojcev in občin

J.P.
5. 12. 2019, 11.41
Posodobljeno: 5. 12. 2019, 17.12
Deli članek:

Stanovalce v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih po novem letu čaka nova podražitev cen oskrbe.

Profimedia
Podražitve bodo posledica spremembe obračunavanja in dviga minimalne plače v januarju 2020 (fotografija je simbolična).

Kot so sporočili iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, bodo podražitve "posledica spremembe obračunavanja in dviga minimalne plače v januarja 2020, zaradi česar se bodo stroški dela v domovih za starejše in posebnih zavodih povečali za od pet do osem odstotkov". Kar pomeni, da bodo izvajalci institucionalnega varstva primorani izvesti novo uskladitev višine oskrbnin s stroški dela. "Tokratni dvig stroškov dela bo omejen na zaposlene, ki v domovih zagotavljajo storitve oskrbe, te pa prek oskrbnin plačujejo stanovalci sami, njihovi svojci ali občine," so še zapisali. 

Nepravičnost sistema

Kot posledica spremembe minimalne plače v januarju 2020 se bodo stroški dela v domovih za starejše in posebnih zavodih povečali za od 5 do 8 odstotkov. Izvajalci institucionalnega varstva bodo zato primorani izvesti novo uskladitev višine oskrbnin s stroški dela.

"Zaposleni v domovih za starejše in posebnih zavodih si zaslužijo primerno plačilo, saj opravljajo zahtevno in odgovorno delo. Njihova delovna mesta so del sistema plač v javnem sektorju, ki je izrazito nestimulativen za delavce s srednješolsko ali nižjo stopnjo izobrazbe, zato se raje odločajo za delo v drugih panogah, v domovih pa se veča kadrovska luknja," je povedal Jaka Bizjak, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. "A tudi tokratni dvig minimalne plače razkriva nepravičnost slovenskega sistema, saj se bodo stroški višjih plač oskrbnega osebja preprosto prevalili na pleča naših stanovalcev, njihovih svojcev in občin. Problematiko bi lahko ublažil težko pričakovani zakon o dolgotrajni oskrbi, a kot lahko vidimo, se javna razgrnitev novega osnutka zakona kljub zatrjevanju, da gre za prednostno nalogo celotne vlade, vztrajno prelaga v prihodnost."

Naknadno so sporočili še, da"bo zaradi dviga stroškov dela vsak izvajalec skladno s Pravilnikom o metodologiji za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev izračunal potreben dvig. Ocenjujemo, da se bo ta dvig minimalne plače poznal tako, da se bodo oskrbnine povečale za 2 do 3 odstotke".

Vsako leto 1. marca

Oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev določa Pravilnik o metodologiji za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev. Ta v 40. členu določa, da ob redni uskladitvi, ki se izvede vsako leto 1. marca, lahko izvajalec uskladi ceno tudi, če se stroški dela iz prve alineje prvega odstavka istega člena spremenijo za več kot 1,5 odstotka od zadnje uskladitve. 

 Na ministrstvu za delo zanikajo napovedi Skupnosti socialnih zavodov

"Ocenjujemo, da se bodo cene storitve institucionalnega varstva v letu 2020 v povprečju lahko v posameznih domovih povečale za največ 1,5 odstotka," so zapisali.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v sporočilu za javnost navajajo tudi, da so izvajalce pozvali, "da k uskladitvi cen s 1. januarjem 2020 pristopijo le, če prihodki storitve institucionalnega varstva zaradi dviga stroškov dela ne omogočajo pokritja odhodkov, hkrati pa naj dvig cen zaradi spremenjenih stroškov dela pri posameznem izvajalcu ne preseže 1,5 odstotka povečanja glede na veljavne cene".

"V kolikor bo posamezni dom za starejše torej ugotovil, da dviga stroškov dela ni mogoče pokriti v okviru veljavne cene, ima možnost uskladitve cen od 1. januarja 2020 oziroma ob redni letni uskladitvi s 1. marcem 2020," so zapisali.