Pokojninska reforma

FOTO: Množične stavke v Franciji: kolaps prometa, zaprte šole, nedelujoče bolnišnice

B.K.
5. 12. 2019, 11.38
Posodobljeno: 5. 12. 2019, 12.58
Deli članek:

Predlagane pokojninske reforme so razburile sindikate in delavce.

Reuters
Protesti ob splošni stavki, usmerjeni proti pokojninskim reformam.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je znova v škripcih. Njegove predlagane reforme francoskega pokojninskega sistema so izzvale stavke v več sektorjih francoskega gospodarstva. Milijone delavcev v transportu, učiteljev, policajev in drugih je danes namreč protestno zapustilo svoja delovna mesta.

Največje stavke v Macronovem mandatu bodo testirale njegovo politično moč in spretnost. Francoski predsednik je namreč "odločen", da bo reforme spravil skozi.

Reuters
Protesti ob splošni stavki, usmerjeni proti pokojninskim reformam.

Francija ima zapleten pokojninski sistem, v katerem se delavci v različnih sektorjih upokojujejo pri različnih starostih. Mnogi se lahko upokojijo že pri petdesetih, pri dvainšestdesetih pa bi se morali vsi, a temu ni nujno tako. Macron želi sprejeti reforme, ki bi poenotile pravila za upokojevanje in pokojninske prejemke. Tudi ti se sedaj namreč gibljejo po različnih pravilih.

Reuters
Sindikati že protestirajo v Parizu.

Sindikati vztrajajo, da bodo predlagane reforme upokojitveno starost zvišale za večino delavcev v zasebnem sektorju, če bodo ti hoteli koristiti polno pokojnino, zato so danes mnogi organizirali stavke.

Avtobusi, vlaki in leti so za danes večinoma odpovedani. Vozila ne bo niti pariška podzemna železnica. Zaprte so skoraj vse šole, stavka namreč več kot polovica vseh šolnikov. Bolnišnice bodo opravljale le urgentne posege, saj stavka večina zdravnikov in sester.

Profimedia
Gre za enega najtežjih izzivov za francoskega predsednika.

Ob tem sindikati načrtujejo demonstracije v Parizu. Oblasti so turiste pozvale, naj se danes ne zadržujejo ob Eiffelovem stolpu.