Nasilje nad ženskami v Indiji

Policistom bi opisala grozodejstvo, a so jo prestregli in zažgali

G.G.
5. 12. 2019, 10.10
Posodobljeno: 5. 12. 2019, 14.56
Deli članek:

23-letna Indijka je nameravala opisati, kaj se ji je pripetilo marca letos.

Profimedia
S protesti zahtevajo, da oblasti strožje nastopijo proti posiljevalcem.

Peterica moških je marca v vasi Sindupur na severu Indije posilila 23-letnico. Ta je zbrala toliko poguma, da je zadevo prijavila policiji, čeprav naj bi bil med posiljevalci eden od vaških veljakov. Policisti so prijeli tri izmed storilcev, dva pa sta še na prostosti.

Današnje zaslišanje naj bi potekalo na policijski postaji v okrožju Unnao v indijski zvezni državi Uttar Pradesh. 23-letnica je bila na poti do železniške postaje, ko je do nje stopilo več moških. Prijeli so jo in odvlekli na bližnji travnik, kjer so jo zažgali, poroča India Today.

Priče dogodka so poklicale policijo in reševalce. 23-letnico, ki ima grozljive opekline, so odpeljali v bolnišnico, kjer se borijo za njeno življenje. Napadalci so zbežali.

Reuters
Eden od zadnjih protestov v Hyderbadu.

Zrežirana prometna nesreča?

V Indiji je nasilje nad ženskami med najbolj perečimi problemi. Nedopustna je toleranca lokalnih oblasti do storilcev kaznivih dejanj s področja spolnih zlorab. V medijih izstopajo najbolj brutalni primeri in »incidenti«, v katere so vpleteni politiki. Eden takšnih je julijski primer iz okrožja Unnao. 19-letnica je poslanca vladajoče stranke BJP obtožila, da jo je posilil pred dvema letoma, ko je bila še mladoletna. Politik je obtožbe zanikal, policija pa je julija začela s preiskavo. 19-letnica je v nepojasnjenih okoliščinah konec julija doživela prometno nesrečo. Komaj je preživela, njeni sopotnici, teti pa sta umrli. Njena družina meni, da je bila nesreča zrežirana. Po njihovem mnenju je voznik tovornjaka namerno trčil v avto 19-letnice.

Po posilstvu so jo zažgali

Predzadnje grozodejstvo, ki je pretreslo Indijo, pa je staro dober teden. 27. novembra so štirje moški v Hyderbadu posilili 27-letno veterinarko in jo nato zažgali. Osumljeni so dejanje priznali, policisti so jih aretirali, na protestih pa so zahtevali, da jih kaznujejo z najstrožjo kaznijo.