Po vetu novo glasovanje

DeSUS še razmišlja o podpori, trn v peti izredna uskladitev pokojnin

S.R./STA
29. 11. 2019, 13.33
Posodobljeno: 29. 11. 2019, 13.38
Deli članek:

Poslanci DeSUS še ne zagotavljajo podpore zakonu o izvrševanju proračunov in interventnemu zakonu, o katerih bo DZ na zahtevo državnega sveta ponovno odločal. Danes so se sestali s finančnim ministrom, sporen pa je zanje zlasti način izredne uskladitve pokojnin.

Bobo
V DeSUS v primeru potrditve rešitve, kot je predvidena zdaj, napovedujejo novelo zakona, pravi Jurša.

Državni svet je na oba zakona izglasoval odložilni veto v četrtek, izredna seja DZ, na kateri bodo poslanci o njunem sprejemu ponovno odločali, pa je sklicana za ponedeljek popoldne. Tokrat bo za potrditev potrebnih najmanj 46 glasov. 

Ali bodo poslanci DeSUS zakona v ponedeljek podprli, bo bolj jasno po današnjem srečanju s finančnim ministrom Andrejem Bertoncljem. "Do ponedeljka je še daleč, imamo še nekaj pogovorov. Na osnovi skupnih stališč poslanske skupine bomo povedali, kako bomo glasovali," je v današnji izjavi novinarjem v DZ povedal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša

Za DeSUS je sicer težava zlasti način izrednega usklajevanja pokojnin, kot je na predlog poslancev SAB določen v interventnem zakonu oz. zakonu o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin. 

Želijo, da se uskladijo po odstotkih

Poslanci so predlog SAB, po katerem bi se ob vsaj 2,5-odstotni gospodarski rasti v letošnjem letu pokojnine konec leta 2020 vsem upokojencem zvišale za enak znesek, izglasovali zelo na tesno. V DeSUS in SMC se medtem zavzemajo za prvotno dogovorjen predlog, po katerem bi se pokojnine ob omenjenem pogoju izredno uskladile v odstotkih. 

Če bo zakon v ponedeljek ponovno potrjen, bo DeSUS v postopek vložil novelo zakona, s katero bo poskušal doseči uveljavitev svojega predloga, je danes napovedal Jurša. 

Jurša danes na vprašanje, kaj se je od zadnjega glasovanja spremenilo, da zdaj o podpori še razmišljajo, odgovoril: "Kako bi izgledalo, da poslanci ne bi razmišljali? To bi pomenilo, da nas nekdo vodi s povodcem. Mi smo demokratična stranka in želimo demokratično odločati." 

Tudi državni svet se ne strinja, da se pokojnine konec leta 2020 zvišajo v enakem znesku za vse upokojence, kar je tudi vzrok, da je naj izglasoval odložilni veto. Zakon določa tudi omejitve stroškov za plače v javnem sektorju. V zakonu o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti pa se državni svet ne strinja z višino povprečnine za občine. Zardi tega mu je sicer že prvič kot edini koalicijski poslanec nasprotoval poslanec DeSUS Robert Polnar.