Sneg ali dež?

Ponekod se ga bodo veselili, drugod pa bo povečini utrujal dež

S.R.
29. 11. 2019, 10.52
Posodobljeno: 29. 11. 2019, 11.25
Deli članek:

Če še niste izgubili zadnjega upanja, da bo v prihodnjih dneh Slovenijo pobelilo do nižin, je zdaj za to skrajni čas.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Danes bo še suho z nekaj sonca, jutri po bodo sonca deležni le na Primorskem in v Pomurju sončno, medtem ko bo drugod spremenljivo do pretežno oblačno, predvsem dopoldne pa bodo občasno manjše padavine, ki bodo popoldne ponehale, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso). Najvišje dnevne temperature se bodo danes povzpele do 15 stopinj Celzija, jutri pa bo že bolj hladno. Čakajo nas jutranje temperature od -1 do 5, ob morju okoli 8, popoldanske pa od 2 do 8, na Primorskem do okoli 13 stopinj Celzija. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 600 metrov.

Arso
Jutri zjutraj se bo meja sneženja spustila do 700 metrov nadmorske višine.

V nedeljo zjutraj se bo po nekaterih nižinah zadrževala megla ali nizka oblačnost, čez dan pa se bo od zahoda pooblačilo. Zvečer bo na zahodu začelo rahlo deževati. Do ponedeljka zjutraj bodo padavine zajele tudi vzhodne kraje. V ponedeljek bo oblačno s padavinami, ki bodo popoldne od severozahoda slabele, še napoveduje Arso, ki dodaja, da se bo v ponedeljek še enkrat ohladilo, meja sneženja pa se bo spustila tudi pod 400 metrov nadmorske višine. Bodo snega deležne tudi nižine? Za kaj takega je glede na vremenske razmere najverjetneje še prezgodaj, v vsakem primeru pa bo ohladitvi, ki nas čaka v prihodnjih dneh, zopet sledila otoplitev.

Kot v svoji napovedi pojasnjuje ljubiteljski vremenarji na portalu Neurje.si, bi lahko po razmeroma kratki ohladitvi proti koncu prihodnjega tedna »glede na aktualne izračune meteoroloških modelov, znova padli pod jugozahodni tok vremena. O tem kakšno bo vreme v nadaljevanju decembra, pa ne ve nihče.« Zato je govoriti o morebitnem idiličnem začetku koledarske zime zaenkrat povsem nesmiselno. So pa pri Neurje.si včeraj mejo sneženja postavili še višje kot pri agenciji Arso, a je, kot priznavajo sami, »glede na oddaljenost do dogodka in neenotnost med posameznimi izračuni meteoroloških modelov precej “tvegano” napovedovati sneg do nižin.« Tudi oni pa so prepričani, da nižin ne bo dosegel.

Arso
Modelska napoved za naslednjih 10 dni.