Zgrmel 300 metrov v smrt

Plezalski svet zavit v črnino, stena vzela življenje vrhunskega plezalca

S.R.
29. 11. 2019, 10.07
Posodobljeno: 29. 11. 2019, 11.17
Deli članek:

31-letni Brad Gobright je med sestopom padel v prepad, njegovemu soplezalcu je življenje rešil grm.

Facebook
Brad Gobright je bil eden najboljših plezalcev prostega sloga.

Vrhunski ameriški plezalec Brad Gobright se je včeraj tragično ponesrečil med sestopom po plezalni poti Sendero Luminoso v mehiškem plezalnem raju El Potrero Chico. 31-letnik iz Kalifornije se je po steni spuščal s 26-letnim soplezalcem Aidanom Jacobsonom, ki jo je odnesel le z lažjimi poškodbami. 

Po navedbah enega njunih znancev, ki je tudi sam plezalec in ki je po tragediji govoril z Jacobsonom, se jima je nekako zagozdila vrv, na katero sta bila privezana, oba pa sta padla na skalno poličko približno 6 do 9 metrov nižje. Jacobson naj bi pristal v grmičku, ki ga je ustavil in mu rešil življenje, Gobright ni imel te sreče. S poličke je padel v prepad približno 300 metrov v globino. Gobright je bil sicer znan po samostojnem plezanju brez varovanja, tako imenovanem »free solo,« a sta tokrat z Jacobsonom pri sestopu uporabljala vrvno tehniko »simul-rappelling.« Kot poroča portal Outside, sta bila plezalca pripeta vsak na svoj konec 80-metrske vrvi, ki je na sredi vpeta v sidrišče.

Na tragično smrt so se že odzvali številni iz plezalske karavane, vključno s slavnim Alexom Honnoldom, ki je lani zaslovel z dokumentarnim filmom Free Solo, v katerem je dokumentiral svoj legendarni plezalski podvig na tisoč metrov visoko skalo El Capitan, ki ga je izvedel brez vrvi in drugih varoval.