Dražba hišnega ljubljenčka

Lastnica mačko kupila na črnem trgu: "Kljub pobudi izvršiteljice ni predložila drugih predmetov za rubež"

Žiga Kariž
29. 11. 2019, 07.25
Posodobljeno: 29. 11. 2019, 09.48
Deli članek:

Na začetku decembra bodo na dražbi v enem od blokov v Ljubljani prodajali divjo afriško mačko pasme serval. Na dražbi se je znašla zaradi dolga lastnice.

Profimedia
Mačka pasme serval, ki je predmet izvršbe, sliši na ime Sara, je stara tri leta in je čipirana (fotografija je simbolična).

Med objavami dražb v prihajajočih dneh na oglasni deski ljubljanskega sodišča je gotovo te dni največ pozornosti vzbudil razglas, ki vabi na dražbo, ki bo drugega decembra v enem od blokov v ljubljanskih Dravljah. Predmet dražbe je namreč divja mačka pasme serval, lastnika pa bo morala zamenjati, ker njena zdajšnja lastnica ni uspela poravnati stroškov zdravljenja v veterinarski ambulanti v višini 400 evrov. V oči bode tudi ocena vrednosti mačke. Ta je ocenjena na 3700 evrov, izklicna cena pa je postavljena pri 1400 evrih.

Mačka pasme serval, ki je predmet izvršbe, sliši na ime Sara, je stara tri leta in je čipirana, čeprav je bila pripeljana iz divjine in kupljena na črnem trgu.

Lastnica brez prihodkov

Izvršiteljica Irena Erjavec nam je povedala, da je do izvršbe nad živaljo prišlo na zahtevo veterinarske klinike Moj vet, od koder so nam poslali izčrpno obrazložitev. Kot so zapisali v odzivu za javnost, je dolg nastal, ko je dolžnici z devetega nadstropja padel drug maček in se pri tem hudo poškodoval. »Žal lastnica za zdravljenje živali računa ni poravnala. Lastnica je zahtevala, da se mačka kljub zelo hudim poškodbam intenzivno zdravi. Muc je žal ponoči poginil,«so zapisali v pojasnilu. Dodali so, da lastnica mačke nima transakcijskega računa v Republiki Sloveniji, ni zaposlena in ni lastnica nobenih premičnin ali nepremičnin. »Kljub pobudi izvršiteljice lastnica ni predložila drugih predmetov za rubež in se ni odzvala ne izvršiteljici ne naši kliniki,« so pojasnili okoliščine, ki so pripeljale do dražbe. Pravijo, da živali nikoli niso želeli škodovati.

Vzeta iz divjine

Pojasnili so, da je mačka odvzeta iz divjine in kupljena na črnem trgu ter da manjše stanovanje v bloku gotovo ni primerno bivalno okolje zanjo. »S posedovanjem takšne mačke v neprimernem bivalnem okolju se seveda tudi ne moremo strinjati, zato smo se prek dražbe zavzeli, da mački serval najdemo primernega lastnika, ki ji bo lahko zagotovil tudi primerno bivalno okolje in oskrbo,« so zapisali.

Serval je divja mačka, ki prebiva na območju podsaharske Afrike. V dolžino zraste do enega metra in velja za izredno lovko. Kot domače ljubljenčke se lahko kupi le servale, ki so vzgojeni pri rejcih. Vrednost mačk se na trgu giblje od 3000 evrov navzgor.

Predmet ali živo bitje?

Dogodek je razburil številne ljubitelje živali in borce za njihove pravice, ki menijo, da živali ne bi smele biti predmet rubeža, a žal veljavni stvarnopravni zakonik živali obravnava kot predmete. Je pa res, da v poglavju, ki govori o zavarovanju posojil, pravi, da lahko plačilo dolga zavarujemo z zastavo govedi ali drobnice, nikakor pa ne z zastavo hišnega ljubljenčka, kot je na primer pes. A slednja določba izvršbe ne more preprečiti. Mnogi menijo, da bi bilo drugače, če bi vlada uspela v stvarnopravni zakonik vnesti določilo, da so živali čuteča bitja, in ne zgolj živa bitja.

Nedokončana zgodba

Dolžnica je že dalj časa nedosegljiva, kot smo izvedeli, je ena dražba že odpadla, kot kaže, pa bo tudi ta, napovedana za drugi december, prestavljena. Izvršiteljica nam je zaupala, da si vsekakor ne želi zaplembe živali, a da zakonov ni pisala ona, mora pa jih izvrševati. Ob tem je dodala, da izvršbe živali žal niso nič neobičajnega. Ob tem je pojasnila, da ima tudi odredbo, ki ji omogoča, da v stanovanje dolžnice vstopi tudi s silo, a že tako težke situacije ne želi še bolj zaplesti. Mogoče bo prav poročanje medijev o divji mački v Dravljah, lastnico in dolžnico navedlo k reševanju nakopičenih težav. 

Zakon o izvršbi pravi, da je prepovedan le rubež lovne in plemenske živine ter krme za živino za štiri mesece.

google maps
V enem od blokov v Dravljah prebiva divja mačka.