Letos "prve lopate" še ne bo

Šarec: "Nihče ne more reči, da Korošci neupravičeno to zahtevate"

S.R./STA
28. 11. 2019, 21.47
Posodobljeno: 28. 11. 2019, 21.53
Deli članek:

Predsednik vlade Marjan Šarec je drevi na prireditvi ob podelitvi nazivov ambasadorjem hitre ceste dejal, da na Koroško ni prišel dajati obljub ali časovnic. "Lahko rečem samo to, da se bomo zelo potrudili, da bi se zadeva začela odvijati," je dejal.

STA
Šarec na prireditvi Ambasadorji Hočmo cesto! v Ravnah na Koroškem.

"To niso strankarski projekti. To ni projekt predsednika vlade, ne posameznih ministrov. To je projekt vseh skupaj. Vsi skupaj se moramo potruditi," je na Ravnah na Koroškem na prireditvi, ki jo je organizirala Mladinska iniciativa za 3. razvojno os, dejal Šarec, ki je prepričan, da cesto potrebujemo vsi. "Nihče ne more reči, da je ne potrebuje, in nihče ne more reči, da Korošci neupravičeno to zahtevate," je dodal.

Ob tem pa opozoril, da vsako spreminjanje trase zaustavi projekt za pet let. Zato je pozval vse, da se je treba otresti miselnosti, da bi nekaj imeli, a ne po svojem ozemlju. "Včasih se moramo tudi vprašati, kaj smo pripravljeni žrtvovati za določen infrastrukturni projekt," je dejal premier in dodal, da je včasih tudi služnost, ki jo nekdo da investitorju, veliko vredna. 

Zdaj je že jasno, da letos ne bo "prve lopate" na trasi hitre ceste Velenje-Slovenj Gradec, je povedal predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic, ki mu je koordinator mladinske iniciative Aljaž Verhovnik danes simbolično podaril zidarsko orodje. A je Vidic hkrati tudi poudaril, da bodo na Darsu naredili vse, kar je v njihovi moči in pristojnosti, a da vse ni v njihovi pristojnosti. 

STA
Šarec na prireditvi Ambasadorji Hočmo cesto! v Ravnah na Koroškem.

Obetajo se pritožbe

Mladinska iniciativa je nazive ambasadorji hitre ceste oz. Ambasador Hoč'mo cesto! za prizadevanja, povezana s tem projektom, podelila igralcu Marku Mandiću, novinarki Maji Nabernik, glasbeniku Božidarju A. Koleriču, državni sekretarki na infrastrukturnem ministrstvu Nini Mauhler in koroškima poslancema Janiju Predniku in Jožetu Lenartu.

Šarec je namreč v izjavi za medije omenil, da se obetajo pritožbe v postopku izbire izvajalca za dela na prvi lokaciji, to je lokaciji Gaberke. Če pa bo šlo vse gladko, brez pritožb, bo po 9. decembru po besedah Vidica stekla druga faza postopke izbire izvajalca, ko bodo ponudniki za gradnjo na lokaciji Gaberke morali oddati ponudbene cene. Če bodo v aktualni prvi fazi vložene pritožbe, se zadeva zamika. 

Koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik je danes dejal, da v iniciativi ne morejo biti zadovoljni s premikanji rokov, zapisanih v protokolu, a ostajajo optimisti, da je prva lopata, tako upa, samo še vprašanje časa. "Prva lopata je pomembna simbolika, da se povrne upanje med Korošce," je dejal. 

Mladinska iniciativa je drevi na Ravnah že tretjič podelila nazive ambasadorjem hitre ceste, letos so jih prejeli kulturniki, predstavniki medijev in prvič tudi politiki, koroški rojaki. Ob tem je Verhovnik poudaril, da podeljevanje nazivov politikom ne pomeni sklepanje kakršnihkoli koalicij. "Iniciativa pohvali, kadar je potrebno, graja, kadar je potrebno, in udari, kadar je potrebno," je dejal Verhovnik, ki je prisotnost državnega vrha in uprave Darsa na drevišnji prireditvi videl kot dokaz, da je država začutila, kako pomemben je projekt izgradnje hitre ceste za Koroško.