BONITETE

Dušan iz Apač: Moje soglasje o zakupu njive je ponarejeno, ta človek že 12 let služi z mojo zemljo

Senka Dreu / Štajerski tednik
28. 11. 2019, 20.06
Posodobljeno: 28. 11. 2019, 21.27
Deli članek:

Da lahko subvencije za kmetijsko zemljišče uveljavlja nekdo, ki za to nima soglasja lastnika, da torej mimo tebe služi s tvojo zemljo, se sliši kot slaba šala. Na upravnih enotah pravijo, da gre samo še za posamezne primere, ki so posledica na hitro uvedenega sistema GERK leta 2005, po katerem niso zahtevali dokazil o pravici do uporabe zemljišč.

S.D.
Dušan Dodlek

Da za njegovo njivo brez njegove vednosti nekdo uveljavlja kmetijsko subvencijo, je Dušan Dodlek iz Apač izvedel po naključju. Ko si je opomogel od šoka, je sklenil zadevi priti do dna, se soočiti z dotičnim gospodom (njegovega imena ne bomo navedli, ker je v teku kazenski postopek) in od njega zahtevati pojasnila. »Nikdar prej ga nisem videl, le slišal sem zanj. Dolgo je trajalo, da mi ga je uspelo priklicati na telefon,« pripoveduje Dodlek in v dokaz pokaže 58 neodgovorjenih klicev. »Slednjič sva se dobila; najprej mi je povedal, da se je že pred leti dogovoril z mojo mamo, da lahko na tej parcelni številki vpiše GERK (grafično enoto rabe kmetijskega gospodarstva, op. p.), kar sploh ne drži. Nato je priznal, da je pač potreboval to zemljo. Kasneje sem na ptujski upravni enoti pridobil uradne podatke za koriščenje GERK na tej parceli, ki ji je bila priložena tudi kopija izjave, datirana na 6. december 2007, iz katere izhaja, da mu jo dajem v zakup in dovolim vpis GERK na Upravni enoti Ptuj. Še bolj pa sem bil ob vseh teh lažeh zgrožen, ko sem spodaj zagledal nekaj, kar naj bi bil moj podpis, a to ni, saj gre za čisto poneverbo. To sem nemudoma prijavil policiji in ta je zoper kršitelja vložila kazensko ovadbo.«

VPIS V REGISTER OSNOVA ZA SUBVENCIJO

Če lastnik zemljišča ugotovi, da ima nekdo vrisano GERK na njegovem zemljišču brez njegovega soglasja, mora o tem takoj obvestiti krajevno pristojno upravno enoto.

Primer Dodlek bo, kot kaže, reševalo sodišče, ni pa osamljen, pravijo na upravnih enotah. Več kot dejanskih poneverb izjav pa je neupravičenih uporab kmetijskih površin, ko lastnik ne ve, da je na njegovi zemlji kot uporabnik vpisan nekdo drug, ki ima zato tudi pravico do izplačila subvencij. Kako je to mogoče, ali k vlogi za subvencijo za neko zemljišče v izogib sporom in zapletom ni treba priložiti soglasja lastnika? Sliši se skoraj neverjetno za državo, ki se pregovorno utaplja v birokraciji. »Vsa kmetijska gospodarstva, ki uveljavljajo finančne podpore, morajo biti vpisana v register kmetijskih gospodarstev (RKG). V RKG se vodijo podatki o nosilcu kmetijskega gospodarstva, v primeru kmetije tudi o članih kmetije in zaposlenih na kmetiji ter kmetijskih zemljiščih v uporabi kmetijskega gospodarstva. Nosilci kmetijskih gospodarstev prijavljajo svoja zemljišča v RKG kot GERK, grafične enote rabe kmetijskega gospodarstva. V skladu z veljavno zakonodajo mora imeti nosilec kmetijskega gospodarstva pravico do obdelave zemljišč. To pomeni, da je lastnik ali zakupnik zemljišč oziroma ima za uporabo zemljišč pridobljeno soglasje lastnika zemljišč ali kakšno drugo pravno podlago, iz katere izhaja pravica do uporabe zemljišč. Podatki v RKG se med drugim uporabljajo za izvajanje ukrepov kmetijske politike, torej so osnova tudi za tako imenovane subvencije,« pojasnjujejo na kmetijskem ministrstvu in dodajajo, da RKG vodijo upravne enote.

S.D.
Nekdo je na račun subvencije Dušana Dodleka lepo zaslužil.

INFORMACIJE SO JAVNO DOSTOPNE

Nosilec ob vpisu zemljišč v RKG podpiše izjavo, da ima pravico do uporabe vpisanih zemljišč. Upravna enota lahko podano izjavo kadarkoli preveri in od nosilca zahteva, da priloži ustrezna dokazila. Katera zemljišča so vpisana v RKG, pa lahko vsakdo preveri v spletnem javnem pregledovalniku grafičnih podatkov RKG-RABA, na naslovu http://rkg.gov.si/GERK/, ki je namenjen preprečevanju zlorab in zagotavljanju javno dostopnih podatkov o zemljiščih, vpisanih v RKG. »Če lastnik zemljišč ugotovi, da ima nekdo vrisano GERK na njegovem zemljišču brez njegovega soglasja, naj o tem takoj obvesti krajevno pristojno upravno enoto, ta pa bo nosilca – osebo, ki ima vrisane GERK, pozvala, naj za zemljišča predloži dokazila o pravici do uporabe. Če jih ne posreduje v predpisanem roku, se ta zemljišča izbrišejo iz njegovega kmetijskega gospodarstva. Lahko pa tudi lastnik na upravno enoto poda vlogo za izbris GERK, saj ima vedno pravico, da odloča o tem, kdo bo obdeloval njegovo zemljišče in posledično imel na njem vrisano GERK.« Ker k vsakoletni zbirni vlogi za dodelitev kmetijskih subvencij ni treba prilagati dokazil o pravici do uporabe kmetijskih zemljišč (lastništvo, zakup, najem ...), saj Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP) podatke črpa iz uradne evidence RKG, na ministrstvu svetujejo, da lastnik zemljišč vlogo za informacijo glede pridobitve finančnih sredstev na njegovih zemljiščih naslovi neposredno na ARSKTRP.

UVEDBA NOVEGA SISTEMA NA HORUK

Vse več je neupravičenih uporab kmetijskih površin, ko lastnik ne ve, da je na njegovi zemlji kot uporabnik vpisan nekdo drug, ki ima zato tudi pravico do izplačila subvencij. 

Iz tega gre sklepati, da GERK ni mogoče vpisati brez predložitve lastnikovega soglasja. Ali to potem pomeni, da se na veliko ponareja? Nikakor ne, zagotavljajo na upravnih enotah; posamezne napake, ki so še ostale, naj bi bile zgolj posledica na hitro uvedenega sistema GERK leta 2005. Takrat je bilo namreč treba tako rekoč čez noč vrisati vse GERK, zato naj bi to počelo več institucij hkrati: poleg upravnih enot še referenti geodetske uprave, gozdnega gospodarstva, sklada kmetijskih zemljišč … »Današnjih pravilnikov še ni bilo, zahtevali nismo nobenih dokazil, na horuk je bilo treba vrisati po več deset tisoč GERK. Odprli smo računalniško aplikacijo, kmet je rekel, to je moje, in smo vrisali. Z leti smo potem sistem nadgrajevali, sprejeli pravilnike, EU je povedala svoje, uvedli smo RKG; že dolgo GERK ni več mogoče vpisati brez lastnikovega soglasja,« so nam pojasnili na eni od upravnih enot. »Napake pa ostajajo tam, kjer ljudje že dolga leta ne uveljavljajo subvencij, morda zemlje niti ne obdelujejo, so jo samo dedovali in se sploh še niso pozanimali, kaj natančno se z njo dogaja, zakon pa upravnih enot ne zavezuje, da bi morale podatke preverjati za nazaj. Vse informacije so lastnikom na voljo na upravnih enotah. V že omenjenem spletnem javnem pregledovalniku grafičnih podatkov naj preverijo stanje, in če karkoli ne drži oziroma se s čim ne strinjajo, naj podajo vlogo za izbris. Vedeti pa je treba, da lahko ti postopki tudi trajajo, če druga stran s tem ne soglaša; GERK namreč niso zanimive le zaradi subvencij, ampak tudi zaradi kvot. Živinorejci, denimo, po glavi molznice potrebujejo toliko in toliko kmetijske površine za pridelavo hrane in raztros gnojnice, zato se mnogi z izbrisom ne strinjajo in zavlačujejo z upravnimi postopki, da pridobijo čas.«