Groza na francoski univerzi

Razpadla trupla ležala na vozičkih, pogrizle so jih miši, prodajali so jih zasebnikom ...

S.R.
28. 11. 2019, 20.56
Posodobljeno: 28. 11. 2019, 21.11
Deli članek:

Na eni od univerz v Parizu so morali zaradi preiskave začasno zapreti center za darovanje delov človeških teles.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

O nehigienskih razmerah in spornih praksah v centru za darovanje delov človeških teles na pariški univerzi Paris-Descartes je v torek prvi poročali francoski časnik L'Express. Center naj bi trupla in telesne dele celo prodajal zasebnim podjetjem. Več deset trupel je bilo »golih, razpadajočih in položenih na vozičke, oči pa so bile široko odprte,« so še zapisali ter center opisali kot »množično grobiše v središču Pariza.« 

Časnik je še poročal, da so v zadnjem desetletju v neustreznih razmerah hranili na tisoče darovanih trupel in jih veliko prodali zasebnikom, ki so jih potrebovali za »neetične namene.« Med njimi so tudi avtomobilska podjetja, kjer so trupla namesto lutk uporabljali v preizkusih trkov. Trupla so domnevno prodajali po ceni 900 evrov, medtem ko je posamezen ud stal 400 evrov.
Nekatera trupla so pogrizle miši, spet druga so bila v tako slabem stanju in razkrojena do te mere, da jih sploh ni bilo mogoče secirati, zaradi česar so jih morali sežgati. 

Na poročanje so se že odzvali na univerzi, kjer so preiskavo sicer sprejeli odprtih rok in se hkrati upravičili svojcem darovalcev. Priznali so, da so bile prakse v centru pomanjkljive in nezadovoljive ter da niso izpolnjevale družbenih zahtev po spoštovanju človekovega dostojanstva. Center bo ostal zaprt vse do zaključka preiskave, ki jo izvaja francosko ministrstvo za visoko šolstvo, raziskave in inovacije.