Bo Sara ostala brez svojega doma?

FOTO: Zaradi 400 evrov dolga ljubljansko sodišče z izvršbo za rubež hišnega ljubljenčka

A.S.
28. 11. 2019, 09.47
Posodobljeno: 28. 11. 2019, 14.05
Deli članek:

Zaščitniki živali v Sloveniji so na nogah.

Profimedia
Mačka pasme serval (fotografija je simbolična).

Na spletni strani edrazba.si se je med navedenimi javnimi dražbami, na podlagi sklepov o izvršbi, ki jih je izdalo Okrajno sodišče v Ljubljani, znašla tudi žival. Gre za mačko Saro, pasme serval, ki je predmet dražbe postala zaradi nekaj več kot 400 evrov dolga. Kot upnik je v dokumentu navedena klinika za male živali Moj vet, mačka pa je obravnavana kot "predmet" oziroma "premičnina". Izklicna cena je 1400 evrov, medtem ko ocenjena vrednost znaša 3700 evrov. 

Serval  je afriška divja mačka srednje velikosti, z dolgimi okončinami, vitkim telesom in velikimi ušesi. Sicer samotarska žival biva v savanah podsaharske Afrike.

To je razburilo zaščitnike živali, društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka pa je besedilo izvršbe delilo na svojem facebook profilu. Ker gre za divjo žival, so pri društvu sicer izpostavili, da ne vedo, zakaj bi nekdo "imel to žival za hišnega ljubljenčka" in dodali, da to ni kamen spotike. V zapisu izpostavljajo spornost vrednotenja živega bitja kot "predmeta" in se sprašujejo: "Kako je mogoče, da se za vrednost dolga 400 evrov terja življenje živali?". Izrazili so tudi svoje dvome o etičnosti veterinarja, ki je zahteval dražbo mačke, ki bo, kot so zapisali "izgubila svoj dom, ljudi, okolje - vse, kar pozna". Zaskrbljeni so tudi zato, ker lahko Saro na dražbi "kupi nekdo, ki ima denar, nihče pa ne preveri, ali ima tudi primerne pogoje za bivanje živali." 

Do dražbe naj bi, kot je navedeno v dražbenem razglasu, prišlo 2. decembra ob deveti uri v Ljubljani. Preverili smo naslov, na katerem bo možen ogled živali: gre za stanovanjski blok v ljubljanskem naselju Dravlje, sicer pa naslov bivanja dolžnice. Izvršiteljica Irena Erjavec pa nam je povedala, da je datum dražbe že prestavljen. 

Z vprašanji smo se obrnili tudi na dolžnico in upnika tj. veterinarsko kliniko za male živali, več o tem pa si preberite v jutrišnji tiskani izdaji Novic Svet24.