Baltik in Sirija

Turčija in NATO sta si znova v laseh

B.K.
28. 11. 2019, 10.17
Posodobljeno: 28. 11. 2019, 10.51
Deli članek:

Ankara ne bo podprla Natovega načrta za obrambo baltskih držav in Poljske, če vojaška zveza ne bo podprla njenih prizadevanj v Siriji.

Reuters
Turčija ima drugo največjo vojsko v zvezi Nato.

Turčija se upira zahtevam Nata, da v okviru vojaške zveze podpre obrambni načrt za baltske države in Poljsko, poroča tiskovna agencija Reuters. Podporo načrtu pogojujejo z zahtevo, da Nato politično podpre njihovo vojaško intervencijo proti kurdskim silam na severu Sirije.

Turčija od Nata zahteva, da kurdsko milico YPG, ki je izpod jarma Islamske države osvobodila številna ozemlja na severu in vzhodu Sirije, označi za teroristično skupino. Po navedbah neimenovanih turških virov, naj bi zveza na to pristala že pred časom, a si je kasneje premislila.

Ob tem je turška vojska začela s testiranjem ruskega sistema protizračne obrambe S-400, čemur ostro nasprotuje Washington. Vir iz Nata je za portal Euractiv dejal, da naj bi bil ruski protizračni sistem nekompatibilen z Natovimi sistemi. Gre sicer za najbrž najbolj razvito tovrstno tehniko na svetu.

Natov vojaški načrt za baltske države in Poljsko je usmerjen proti morebitnemu ruskemu napadu na to regijo. Čeprav sta Turčija in Rusija bili zgodovinski nasprotnici pa Mosva in Ankara že dobro leto dni pospešeno sodelujeta tako na področju trgovine z orožjem kot pri energetski politiki in koordinaciji vojaških operacij v Sirij. Vrzel med Turčijo in njenimi zaveznicami v Natu je tako iz dneva v dan večja.