Umoril dve osebi in tretjo hudo ranil

Morilcu ugodili s "pravico do pozabe"

A.S.
28. 11. 2019, 08.14
Posodobljeno: 28. 11. 2019, 08.39
Deli članek:

Nemec, obsojen umora leta 1982, je dobil pravico, da se njegovo ime odstrani s spleta, piše britanski časnik BBC.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ustavno sodišče v Karlsruheju je odločilo v prid moškemu, ki je leta 1982 umoril dve osebi. Do zločina je prišlo na krovu ladje Apollonie na območju Karibov. V prepiru je dva človeka ustrelil in tretjega hudo ranil. Takrat so ga obsodili na doživljenjsko zaporno kazen in odločitev leta 2002 preklicali, Nemec pa je odkorakal na svobodo.

O primeru so posneli tudi dokumentarni film in napisali knjigo.

Leta 1999 je sicer nemška revija Der Spiegel objavila tri poročila iz leta 1982 in 1983, v katerih je bilo zapisano tudi ime zločinca. Kot navaja britanski časnik BBC, je članke še vedno moč najti.

Moški je novinarske objave Speigla na spletu našel leta 2009 in zaprosil za njihov izbris, saj naj bi te kršile njegove pravice in »možnost razvoja svoje osebnosti«. Nemško zvezno sodišče se je leta 2012 na njegovo prošnjo požvižgalo in izpostavilo, da njegova pravica do zasebnosti ne odtehta interesa javnosti in svobode tiska.

Ustavno sodišče pa je to odločitev sedaj preklicalo, primer pa bo zopet pristal na zveznih sodiščih. Omenjeni reviji je dovoljeno, da članke obdrži na spletu, vendar pa mora morebitni prošnji za izbris ugoditi. 

"Pravica do pozabe" je še vedno kontroverzna tema, ki povzroča trenja med ameriškim tehnološkim velikanom Googlom in EU.