Prevzel vajeti

Novi šef Fursa Jenko "delovanje organa odlično pozna"

A.S./STA
27. 11. 2019, 07.40
Posodobljeno: 27. 11. 2019, 08.04
Deli članek:

Vajeti na Finančni upravi RS (Furs) z današnjim dnem za pet let prevzema Peter Jenko. Ta bo na položaju generalnega direktorja nasledil Jano Ahčin, ki se ji je s torkom iztekel petletni mandat.

bobo
Finančno upravo sedaj vodi pravnik Peter Jenko.

Jenko izpostavlja, da Furs prevzema v dobri kondiciji, napoveduje pa nove ukrepe za modernizacijo pobiranja obveznih dajatev.

Jenko, v preteklih letih namestnik dosedanje generalne direktorice Ahčinove, bo Furs vodil do najdlje 26. novembra 2024 z možnostjo ponovnega imenovanja.

S Fursa so ob menjavi na vodilnem položaju sporočili, da Jenko ustanovo prevzema v dobri kondiciji, saj so se npr. samo lani javnofinančni prihodki v primerjavi z 2017 povečali za 6,9 odstotka, davčni dolg pa znižal za 4,9 odstotka.

Spomnili so tudi, da Jenko delovanje organa odlično pozna, saj v finančni oz. prej davčni upravi na različnih funkcijah, predvsem nadzornih in vodstvenih, deluje že vso svojo profesionalno kariero.

"Finančna uprava deluje dobro, zato bomo nadaljevali začete projekte, v naslednjem letu pa bomo pripravili novo strategijo dela finančne uprave za obdobje 2021 do 2026," je napovedal Jenko. Novi projekti bodo šli po njegovih navedbah v smeri nadaljnje digitalizacije, če bodo za to zagotovljena sredstva.

Novi šef Fursa omenja prenovo nekaterih odmernih procesov, ki še delujejo na starih informacijskih sistemih, področje nadzora bo zaznamovalo vedno več podatkov, ki se zlivajo v podatkovna skladišča Fursa, ki bo nadaljeval z učinkovito uporabo orodij za avtomatično zaznavo tveganj in uporabo prediktivne analitike.

"Več podatkov nam bo omogočalo, da nekatere obveznosti opravimo tudi namesto zavezancev. Pri tem bomo šli naprej po poti pripravljanja predizpolnjenih obračunov in napovedi," je še napovedal Jenko.

Furs ima tudi nalogo, da z bolj učinkovitim pobiranjem davkov nadomesti del izpada javnofinančnih prihodkov v okviru zadnjih davčnih sprememb, ki bodo uveljavljene z novim letom.

Finančna uprava je nastala z združitvijo davčne in carinske uprave avgusta 2014. Ob koncu leta 2018 je zaposlovala 3629 ljudi, od katerih je bilo 2808 pooblaščenih uradnih oseb - 430 inšpektorjev, 537 finančnih svetovalcev, 159 preiskovalcev, 257 carinikov, 1018 kontrolorjev in 407 izterjevalcev, je razvidno iz Fursovega letnega poročila za lani.