Udor zemlje

Je skoraj štiri metre globoka luknja v bližini hiše posledica opuščenega rudnika?

Monika Horvat / Štajerski tednik
27. 11. 2019, 06.50
Posodobljeno: 27. 11. 2019, 08.09
Deli članek:

Udor zemlje v Podgorcih je prestrašil domačine.

M.H.
Silva Horvat ob mestu, kje se je zemlja naenkrat pogreznila

Domačini vedo povedati, da je na območju Podgorcev in okolice pod zemljo več zapuščenih rudnikov premoga, ki najbrž niso bili sanirani. Pred dnevi jih je prestrašil udor zemlje sredi naselja, na njivi zraven stanovanjske hiše Horvatovih.

Elizabeta in Silva Horvat menita, da bi lahko bila luknja povezana z zapuščenim rudnikom. »Sem smo prišli živet okoli 60. leta. Takrat je bil rudnik, o katerem so pripovedovali domačini, že zaprt, na tem delu pa je bila nekakšna kotanja. Zakopali smo jo. Nikoli nisem videla kakšne razpoke, pa smo se tod vozili s traktorji, ravnali smo zemljo z buldožerji, zdaj pa je naenkrat nastala luknja. Govorilo se je tudi, da naj bi po koncu vojne sem zakopali orožje nemških vojakov, a sami nismo nikoli naleteli na niti en sam kos. Zakaj se je zdaj udrlo, ne vem, morda bi lahko bila kriva tudi nedavna izgradnja kanalizacije. Mogoče so prekinili kakšno vodno žilo …« sta dejali danes 90-letna Elizabeta in njena snaha Silva ter s prstom pokazali na okoliška območja, kje vse so bili nekoč rudniki.

Po pripovedovanju domačinov jih je bilo precej. Elizabeta je pogled usmerila še na sosednji breg in povedala, da je bil na tistem mestu rudnik, v katerem naj bi zaradi zadušitve življenje izgubila celo dva rudarja. V okoliških rudnikih je delal tudi domačin Franc Bednjički, a ne v tem, kjer se je zgodil ta skrivnostni udor, saj je bil takrat že zaprt. Kot je dejal, naj bi bil na tem mestu, kjer se je ugreznila zemlja, nekakšen prostor v rudnik, tako imenovani vpadnik. Tudi on meni, da bi udor lahko bil povezan z nekdanjim rudnikom. Z besedami Bednjičkega se je strinjal sosed Horvatovih, Anton Notersberg in dejal, da naj bi ta vpadnik izdelali po sloju premoga ter da je potekal poševno navzdol. Kako obsežen naj bi bil rudnik, pa ne ve nihče. Bednjički nam je sicer potrdil še, da je na tem območju precej zapuščenih rudnikov premoga, da so bili ti zelo globoki ter da se je precej kopalo. Rudaril je tudi njegov oče.

M.H.
Elizabeta Horvat je pojasnila, da so prišli v Podgorce živet okoli 60. leta. Takrat je bil rudnik že zaprt, a je bila na tem delu nekakšna luknja, ki so jo zakopali.

OBSEŽEN UDOR ZARADI NESANIRANEGA RUDNIKA ŠE VEDNO STRAŠI V VIČANCIH

Sicer pa to ni edini udor na tem delu Prlekije. V strahu in negotovosti že šest let živijo prebivalci v bližnji vasi Vičanci v tako imenovanem Vičanskem Vrhu, med njimi Jasna Vlašič s hčerko Jasmino, saj gromozanska luknja vse bolj preti tamkajšnjim stanovanjskim hišam in vikendom, še zlasti njuni, o čemer smo v našem časopisu že večkrat obsežno poročali. Tudi pod njihovimi zemljišči je namreč nekdaj deloval rudnik, ki so ga zaprli pred približno 60 leti, a ne tudi ustrezno sanirali. Teren se je na tem območju dobesedno pogreznil, s sabo je potegnil nasad vinske trte in drevesa. Zemlja se vse bolj udira, posebej po večjem dežju. Domačini so prepričani, da se je udiranje zemlje najprej začelo tam, kjer je bil nekoč vhod v rudnik, saj da so začeli popuščati tramovi v rovih.

JE V NEVARNOSTI ŠIRŠE OBMOČJE?

Glede na to, da se je ne tako daleč od tega obsežnega udora zdaj zgodil sicer še manjši udor, pa se pojavlja vprašanje, ali je v nevarnosti širše območje in ali bi lahko bil ta rudnik v Vičancih celo povezan z rudnikom v Podgorcih. »Ne bi vedela, kajti to vseeno ni tako blizu. Res pa je, da nekateri domačini pravijo, da naj bi bili rudniki povezani,« je skomignila Vlašičeva, ki sicer še vedno čaka na obljubljeno sanacijo plazu.

KDAJ OBLJUBLJENA SANACIJA OBSEŽNEGA UDORA

Ta bi se morala že začeti, a se še vedno ni. Ormoški župan Danijel Vrbnjak je povedal, da so pred kratkim prejeli podpisano pogodbo o sofinanciranju od pristojnega ministrstva, na katero so čakali. Za začetek del tako ni več nobenih ovir: »Dnevno smo na zvezi z izbranim izvajalcem. Upam, da bodo še v tem tednu začeli urejati dostopne ceste in navažati material ter da ta navoz čim prej končamo. Potem pa bi se dela nadaljevala spomladi oziroma takoj ko bo primerno vreme.«

Je zaradi starega rudnika ogroženo tudi širše območje?