Eksperiment trgovca Albert Heijn

Največji trgovec v državi zaposlene pozval, naj jim pošljejo svoje fotografije v spodnjem perilu

G.G.
26. 11. 2019, 21.16
Posodobljeno: 27. 11. 2019, 09.09
Deli članek:

Nizozemska trgovska veriga Albert Heijn je opustila načrt, po katerem bi morali njihovi uslužbenci na aplikacijo naložiti pol gole fotografije.

Reuters
Vodstvo Albert Heijna je ustavilo "eksperiment".

Z novotarijo so poskusili v Nijmegenu. Zaposlene so pozvali, naj svoje fotografije v spodnjem perilu ali oprijeti športni opremi naložijo na interno aplikacijo, da bi lahko natančno določili velikost njihovih delovnih oblek.

Za "eksperiment" se je razvedelo po družabnih omrežjih in mediji so začeli poizvedovati. Časnik NRC je poročal, da so list z napotki o fotografiranju nalepili tudi v službeno menzo v Nijmegenu.

Iz nizozemskega urada za varstvo osebnih podatkov so sporočili, da trgovec Albert Heijn nima nikakršne pravice, da bi od uslužbencev zahteval kaj takšnega. Dodali so, da obstajajo "manj radikalne" poti do izmere velikosti delovnih oblek.

Fotografije bodo zbrisali

Vodstvo Albert Heijna je v ponedeljek ustavilo "projekt". Priznali so, da se kaj takšnega nikoli ne bi smelo zgoditi. V svoj bran so pojasnili, da uslužbencev niso silili k fotografiranju. Zdelo se jim le "bolj prikladno", da bi z "inovativnim in hitrejšim pristopom" določili številke oblek. Zdaj se bodo vrnili k preverjenemu načinu, ko bo okoli 100.000 zaposlenih po elektronski pošti poslalo svoje konfekcijske številke.

Za BBC so še povedali, da nimajo natančnega podatka, koliko od 400 zaposlenih v Nijmegenu je dejansko naložilo fotografije na aplikacijo. Zatrdili pa so, da bodo vse fotografije izbrisali.