Slovenija v Albanijo poslala dva strokovnjaka

FOTO in VIDEO: V Albaniji potres zahteval več kot 20 življenj, med smrtnimi žrtvami tudi otroci

A.S./STA
27. 11. 2019, 07.24
Posodobljeno: 27. 11. 2019, 10.55
Deli članek:

Torkov potres v Albaniji je po zadnjih podatkih zahteval najmanj 26 smrtnih žrtev, med njimi so tudi otroci in več kot 650 poškodovanih, poročajo albanski mediji.

Reuters
Številne države so Albaniji, ki jo je danes prizadel potres z magnitudo 6,4, že ponudile pomoč.

Na zahodu Albanije so se tla stresla v torek ob 03.54. Po navedbah albanskega inštituta za geološke vede v Tirani ter nemškega centra za geološke raziskave v Potsdamu je bila magnituda potresa 6,3, po navedbah ameriškega seizmološkega urada (USGS) 6,4. Žarišče potresa je bilo približno deset kilometrov severno od Drača in 30 kilometrov zahodno od Tirane v Jadranskem morju na globini desetih kilometrov.

Tresenje tal so občutili na celotnem Balkanu ter severozahodu Grčije in južni Italiji, pa tudi v Sloveniji.

Sledilo je 310 popotresnih sunkov. Tudi več ur po potresu reševalci domnevajo, da je pod ruševinami še več žrtev.

Reuters
Tudi več ur po potresu reševalci domnevajo, da je pod ruševinami še več žrtev.

Albanska vlada je danes za območje Drača in Tirane, kjer so razmere najhujše, razglasila izredne razmere.

V Draču so po poročanju albanske TV Klan iskalno in reševalno akcijo nadaljevali tudi ponoči, medtem ko so jo v kraju Thumane ponoči zaradi teme prekinili in jo nadaljujejo od danes zjutraj. Na območju kraja Thumane so doslej postavili 67 šotorov, v katerih lahko biva 700 ljudi. Na območju Drača in sosednjih vasi so postavili 181 šotorov za namestitev 1450 ljudi.

V Albaniji so po vsej državi do nadaljnjega zaprte šole in fakultete. V Tirani in Draču so zaprli tudi sodišča in ostale državne ustanove.

Pristojni albanski organi so prek mehanizma EU za civilno zaščito, centra za usklajevanje nujnega odziva (ERCC), v torek zaprosili za mednarodno pomoč v obliki treh reševalnih enot za iskanje izpod ruševin, predvsem iz sosednjih držav. 

V državo je doslej prispelo več kot 200 strokovnjakov iz EU, Kosova, Grčije, Turčije, Francije, Italije, Hrvaške, Romunije, Švice, ZDA, Črne gore, Severne Makedonije in Srbije, ki bodo pomagali pri iskanju in reševanju. 

Slovenija v Albanijo pripravljena poslati dva strokovnjaka

Tudi Slovenija je v Albanijo v okviru mehanizma EU za civilno zaščito pripravljena poslati dva strokovnjaka za pomoč pri koordinaciji mednarodne pomoči pri odpravi posledic potresa. Odločitev je na današnji dopisni seji sprejela vlada. Evropska komisija pa slovenskih strokovnjakov ni izbrala.

Z ministrstva za obrambo (Mors) so pred tem še sporočili, da bodo še naprej spremljali razmere v Albaniji po potresu in po potrebi predlagali dodatno pomoč.