Prihajata hladni fronti

Še nekaj toplih dni, nato bodo zašklepetali zobje, kaj pa snežinke?

S.R.
26. 11. 2019, 10.30
Posodobljeno: 26. 11. 2019, 15.27
Deli članek:

Prihaja vremenska sprememba, ki bo Evropo obdarila s hladnejšim vremenom, celo mrazom. Kazalo je celo na sneg do nižin, a pri Agenciji RS za okolje pojasnjujejo, da tega vsaj v Sloveniji najverjetneje še ne bomo videli.

Profimedia
Konec tedna se bo ohladilo.

Čaka nas še nekaj »toplih« dni, nato se bo daljše obdobje razmeroma toplega vremena, ki vztraja v naših krajih, vendarle končalo, so včeraj napovedali meteorologi pri portalu Severe Weather Europe. Dodajajo, da bo nad večji del Evrope legel mraz, lokalno celo sneg. Glavno vlogo pri narekovanju vremena v naslednjih dneh bo po njihovih besedah odigral večji ciklon, ki se je razvil iz tropske nevihte Sebastien in ki se bo iz zahodne Evrope počasi premikal proti severu. Območje nizkega zračnega pritiska nad zahodno Evropo bo posledično vplivalo na večji del Evrope in čeprav bodo nekatere nižine »ujete« pod močno toplotno inverzijo, zaradi česar bo lokalno prebivalstvo tudi zazeblo, nas do petka predvidoma čakajo »topli« dnevi. Nato se bo vse spremenilo. 

Severe Weather Europe
V noči na petek bo mraz s severa zajel britansko otočje ...

Že v noči na petek bo hladna zračna masa zajela Britansko otočje in države Beneluksa. Tekom dneva se bo nato okrepila in premikala proti Srednji Evropi. Ves konec tedna bo nato nad Zahodno, Srednjo in Vzhodno Evropo vztrajal mraz, ki pa mu ne bodo ušli niti na jugozahodu Evrope. Pri Severe Weather Europe so zapretili, da prihaja zima, ki bo prinesla tudi sneg do nižin, zlasti na območju Alp, severnega Balkana in Vzhodne Evrope, a so nas na trdna tla hitro postavili pri Agenciji RS za okolje (Arso). Kot je pojasnil dežurni meteorolog, je sprva sicer resda kazalo, da bi se lahko v nedeljo ali v začetku prihodnjega tedna tudi pri nas veselili snega do nižin, a zadnji računalniški modeli kažejo, da temu le ne bo tako. Vreme je vendarle muhasto, zato bo več znanega v prihodnjih dneh, vsekakor pa nas konec tedna čaka ohladitev.

Severe Weather Europe
... do nedelje pa se bo razširil čez Srednjo Evropo.

Sneg? Malo verjetno ...

Modelska napoved agencije Arso kaže, da bodo iznad severne Evrope v Sredozemlje resda potovale vremenske motnje, a je drama odveč. Nad Atlantikom se bo v začetku naslednjega tedna vzpostavilo območje visokega zračnega tlaka, nad Sredozemljem pa se bo nahajalo globoko ciklonsko območje. V petek bo sicer večinoma suho, oblačnost pa se bo trgala. Razmeroma toplo bo, najvišje temperature bodo po nižinah okoli 12 stopinj Celzija. Naše kraje bosta v soboto in predvidoma v začetku prihodnjega tedna sicer prešli dve hladni fronti. ob prvi fronti v soboto so možne bodo manjše padavine, a se bo hitro razjasnilo. Najvišje temperature bodo po nižinah okrog 5 stopinj Celzija. V nedeljo in v začetku tedna se bo možnost za padavine povečala, začelo bo deževati. Pa bo dež po nižinah prešel v sneg? Bomo videli, a je za ta scenarij vse manj upanja.

Severe Weather Europe
Verjetnost sneženja v ponedeljek, kot kaže včerajšnja napoved portala Severe Weather Europe.

Danes in jutri

Danes bo v notranjosti Slovenije oblačno ali megleno, lahko tudi rahlo rosi. Na Primorskem in v višjih legah nad okoli 1200 metri bo sprva še sončno, proti večeru pa se bo zmerno pooblačilo, napoveduje Arso. Šibka burja bo ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 9, na Primorskem do 16 stopinj Celzija.

Jutri bo pretežno oblačno, ponekod na zahodu bo že zjutraj deževalo. Čez dan se bodo padavine krepile in širile proti osrednjim in vzhodnim krajem, na severovzhodu pa bo večji del dneva suho. Pihati bo začel šibek do zmeren jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 7, na Primorskem okoli 10, najvišje dnevne na severozahodu okoli 7, drugod od 9 do 14 stopinj Celzija.

Arso
Modelska napoved za naslednjih 10 dni.