Strelno orožje

Bodo tudi po novem lahko imeli orožje neuravnovešeni ljudje?

Gašper Petovar
28. 10. 2019, 20.34
Deli članek:

Slovenija po uradnih podatkih o številu prijavljenega orožja spada med bolj oborožene narode na svetu. Lani smo bili na 48. mestu po številu kosov orožja na prebivalca.

STA
Lovsko orožje je v Sloveniji še vedno najbolj pogosto.

Večina orožja je sicer še vedno v lasti lovcev. V povprečju ima lovec tri kose strelnega orožja, kar je glede na naravo lovstva razumljivo. Šibrovka za fazane in race, malokalibrska puška za lisice in bodisi karabin ali boroveljska bokarica oziroma podobno orožje večjega kalibra za večjo divjad ter seveda še »stransko, ročno orožje, ki je namenjeno tako imenovanemu milostnemu strelu«.

Večino orožja imajo lovci

Poglejmo številke. Lani je bilo v Sloveniji uradno prijavljenih 139.700 kosov orožja. 72.604 je bilo v rokah lovcev, se pravi dobra polovica. Statistično je imel lani vsak lovec tri kose orožja, pri čemer je bila zakonodaja glede strelnega orožja kar milo rečeno »viga-vaga«. Samo poglejmo primer: vsak, ki želi pridobiti orožni list za nošenje strelnega orožja, mora imeti potrdilo, da je psihično zdrav, da lahko nosi strelno orožje. Če povemo preprosteje: vsak, ki je želel dobiti orožni list, je moral opraviti psihološke teste, in če mu je uspelo, je dobil potrdilo, da lahko poseduje orožje, če ga ni dobil, se je lahko za orožje obrisal pod nosom, vsaj po legalni poti, pri čemer pa ta sistem ni povsem deloval. V uredništvu imamo namreč podatke o ljudeh, ki so bili invalidsko upokojeni zaradi psihičnih težav, zaradi katerih ne bi bili sposobni dobiti dovoljenja za orožni list, a ker so ga imeli že prej, se to kljub spremembi njihovega psihičnega stanja ni spremenilo.

Psihični bolnik lahko nosi orožje

Človek, ki je psihični bolnik, je lahko kljub vsemu bil lastnik strelnega orožja in je z njim celo operiral. Noro!

No, vlada Marjana Šarca je sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o orožju, ki ga bodo poslali v parlamentarno proceduro. Ideja o spremembah sicer ni zrasla na Šarčevem zelniku oziroma pri njegovih ministrih, ampak gre za direktivo EU, ki jo je treba sprejeti. Nanaša pa se na izvoz, tranzit in uvoz orožja v tretje države.

»Z implementacijo direktive bi šlo za boljši nadzor trgovine s strelnim orožjem, večjo sledljivost strelnega orožja, ukrepe glede onesposobitve ali predelave strelnega orožja, strožja pravila za nabavo in posedovanje strelnega orožja, prepoved civilne uporabe najnevarnejših strelnih orožij in izboljšanje izmenjave ustreznih informacij med državami članicami Evropske unije,« pojasnjujejo na vladi.

Novela zakona

Novela zakona torej ureja novo kategorizacijo oziroma spremembe kategorizacije orožja, »določa obveznost upravnih enot, da za imetnike orožnih listin po uradni dolžnosti preverijo izpolnjevanje določenih pogojev, kot sta zadržek javnega reda in zanesljivost vsakih pet let, natančneje določa pogoje za hrambo orožja in podaljšuje čas hrambe podatkov evidenc«. Pri tem pa ni jasno, ali bo lahko nekdo, ki mu je psihiater prepovedal opravljati neko dejavnost, zaradi psihičnih težav lahko izgubil pravico do nošenja orožja. Do zdaj je namreč veljalo, da je nekdo, ki je bil psihiatrično obravnavan in bil spoznan za nesposobnega določenih opravil, še vedno lahko nosil orožje. Pri tem pa je bilo treba dobiti psihiatrično potrdilo, da ni nobenega zadržka, da nekdo ne bi dobil orožnega lista, če je s psihiatričnega vidika popolnoma zdrav. Orožni list je bilo torej mogoče pridobiti samo v tem primeru.