K vzhodnim sosedom na klepet

Šarec na obisku pri Orbanu: o drugem tiru in vprašanju migracij

G.G./STA
28. 10. 2019, 17.50
Posodobljeno: 28. 10. 2019, 18.02
Deli članek:

Slovenski premier Marjan Šarec je v Budimpešti obiskal madžarskega kolega Viktorja Orbana.

STA
Stisk roke Marjana Šarca in Viktorja Orbana.

Šarec in Orban sta izpostavila dobro gospodarsko sodelovanje in se zavzela za njegovo krepitev.Vrednost blagovne menjave med državama je lani prvič presegla dve milijardi evrov, v primerjavi z letom 2017 pa se je povečala za 9,1 odstotka.

"Ta številka me veseli in še bolj me bo veselilo, če bo še višja," je po pogovorih z Orbanom dejal Šarec. Slovenija je lani na Madžarsko izvozila za 877 milijonov evrov blaga, od tam pa uvozila za 1,141 milijarde evrov.

Šarec je izpostavil tudi vse boljše turistične rezultate. Lani je Slovenijo obiskalo več kot 180.000 madžarskih turistov, ki so opravili skoraj pol milijona nočitev, kar je 24 odstotkov več gostov in skoraj 30 odstotkov več nočitev kot leta 2017.

Dotaknila sta se tudi bolj vroče točke, Luke Koper in sodelovanja pri izgradnji drugega tira. Slovensko okno v svet je za Madžarsko najpomembnejše pristanišče, ta država pa je za koprsko pristanišče drugi najpomembnejši trg.

Orban je glede sodelovanja Madžarske pri izgradnji drugega železniškega tira med Koprom in Divačo dejal, da se je slovenska stran odločila, da pri tem ne želi sodelovati z Madžari. "To moramo enostavno sprejeti in razumeti," je poudaril in dodal, da so se zato  odločili za vlaganje v Trstu, kjer so kupili del pristanišča. Je pa ob tem dejal, da so pripravljeni ponovno razmisliti o sodelovanju pri drugem tiru, "če se bo situacija v Sloveniji spremenila, če bodo Slovenci o tem projektu začeli razmišljati na drugačen način".

STA
Marjan Šarec in Viktor Orban

Za skupen sklad za Porabje in Prekmurje

Šarec in Orban sta govorila tudi o položaju slovenske narodne skupnosti na Madžarskem in madžarske v Sloveniji. Strinjala sta se, da je treba obema manjšinama zagotoviti možnosti za gospodarski razvoj območij, na katerih živita.

Madžarska je za razvoj Porabja, kjer živi slovenska narodna skupnost, ustanovila poseben sklad, za madžarsko manjšino v Prekmurju pa je do zdaj porabila dve milijard forintov (šest milijonov evrov), je povedal Orban. Ob tem je predlagal, da bi ustanovili skupen sklad za Porabje in Prekmurje, s pomočjo katerega bi razvijali ti območji.

STA
Marjan Šarec in Viktor Orban

Orban o tem, da državi "dobro vesta, kaj so migracije"

Madžarski premier je sicer dobršen del uvodnega nastopa na novinarski konferenci namenil vprašanju migracij. "Slovenija in Madžarska dobro vesta, kaj so to migracije in kaj pomeni nenadzorovan prehod velikega števila migrantov preko meje," je Orban spomnil na migrantski val leta 2015. Ob grožnji Turčije, da bo sprožila nov migrantski val proti Evropi, je dejal, da lahko Madžarska v tem primeru računa na države višegrajske četverice, s katerimi so dogovorjeni, da jim priskočijo na pomoč pri nadzoru meje.

Šarec je pristavil, da je treba vprašanje migracij reševati pri njihovem izvoru in tam omogočiti razmere, da do njih sploh ne pride. "To je skupna naloga Evropske unije," je poudaril.