Nesramno nizke poslanske najemnine

So poslanci, ki imajo službena stanovanja, res na slabšem?

Žiga Kariž
28. 10. 2019, 19.30
Deli članek:

Poslanke in poslanci, ki uporabljajo službena stanovanja državnega zbora, izpostavljajo prihranek časa, zmanjšanje nevarnosti na cestah in celo varstvo okolja.

STA
Tako je videti poslansko stanovanje v središču Ljubljane.

Prejšnji teden je javnost spet razburil seznam 23 poslancev in poslank, ki bivajo v službenih stanovanjih, in nizke najemnine, ki jih plačujejo za to. Poslanec Branko Simonovič tako za skromno 19 kvadratnih metrov veliko stanovanje plačuje še bolj skromno najemnino, ki znaša vsega 65 evrov. Mladi up stranke SDS Žan Mahnič biva v največjem, 65 kvadrantih metrov velikem stanovanju, za kar plačuje 222,7 evra najemnine in obrabnine. Najvišjo najemnino plačuj Samo Bevk, in sicer 246,44 evra za 59 kvadratnih metrov stanovanjske površine.

Neprofitne najemnine

Poslanci, ki imajo družine in bivajo v službenih stanovanjih, prejmejo 140 evrov nadomestila za ločeno življenje. Mnogi stroške prevoza v Ljubljano krijejo tudi z mesečnim pavšalom, ki ga imajo na voljo za delovanje v lokalnem okolju.

Poslanci in poslanke so pred letom dni sprejeli stanovanjski pravilnik državnega zbora, v katerem je zapisano, da lahko za stanovanje za potrebe lastnega bivanja zaprosi poslanec in generalni sekretar. V 18. členu tega pravilnika je tudi zapisano, da poslanci in poslanke za ta stanovanja plačujejo zgolj neprofitno najemnino, kar pomeni, da nekateri plačujejo za stanovanja kar trikrat manjšo najemnino, kot je tržna. Poleg tega nekateri zaradi tega, ker živijo v Ljubljani, prejemajo še dodatek za ločeno življenje, ki je celo višji od nekaterih najemnin. To nadomestilo se izplačuje zaposlenemu, ki je razporejen na delo več kot 70 kilometrov zunaj kraja bivališča njegove ožje družine in živi ločeno od ožje družine. Od 23 poslancev, ki imajo službena stanovanja, jih je 13 uveljavilo pravico do tega nadomestila v znesku 140,54 evra.

Stanovanje ali kilometrina?

A s službenim stanovanjem se predstavniki ljudstva odpovedo pravici do povračila stroškov za prevoz na delo oziroma kilometrini, kadar nimajo možnosti uporabe javnega prevoza. Da gre za lep dodatek k plači, priča podatek, da nekateri mesečno prejmejo tudi krepko več kot 300 evrov povračila potnih stroškov. Mi smo na poslanke in poslance, ki bivajo v službenih stanovanjih, naslovili vprašanja, zakaj so se odločili zaprositi za stanovanje, predvsem pa, koliko ga uporabljajo. Od 23 izvoljenih predstavnikov in predstavnic ljudstva, ki uporabljajo ugodna stanovanja, jih je na naša vprašanja odgovorilo le 10.

Jože Lenart

Poslanec LMŠ Jože Lenart je je še eden izmed predstavnikov ljudstva, ki mu slabe povezave med Koroško in ostalim svetom delajo težave pri prevozu na delo in se je odločil za najem službenega stanovanja. Kot pravi, je poskusil z vožnjo in zaradi zastojev trikrat zamudil na sejo. Zadovoljil se je s 25 kvadratnih metrov velikim stanovanjem, ki ga uporablja sam. »Moji družinski člani so doslej šestkrat prespali v tem stanovanju in še to v času državnih proslav, ko me je soproga spremljala na proslavi,« nam je pojasnil. S tem, da naj bi bilo službeno stanovanje privilegij, pa se ne strinja najbolj. Takole je zapisal: »Kot poslanec za 25 kvadratnih metrov veliko stanovanje plačam približno 85 evrov neprofitne najemnine in okoli 110 evrov stroškov, torej skupaj 195 evrov. A to ne pomeni, da imam zato doma v Slovenj Gradcu, kjer živim, za toliko nižje stroške. Vsi stroški doma ostajajo enaki, morda so za nekaj evrov nižji le stroški energije. Tudi vse delo v hiši in okrog hiše me lepo počaka. Doma ne uspem opraviti vsega dela, urejanja okolice, in tako tudi najamem obrtnike, da opravijo najnujnejše. Sam delo doma opravljam le ob vikendih, če mi ostane dovolj časa ob aktivnem vključevanju v dogodke v mojem volilnem okraju, Koroški in širše v Sloveniji. Pri tem pa smo poslanci, ki uporabljamo službeno stanovanje, na slabšem, saj nam ne pripada povračilo potnih stroškov. Tako je še kako dobrodošel pavšal, ki ga dobivamo, konkretno 600 evrov na mesec.«

Dejan Židan

Predsednik državnega zbora in stranke SD je pojasnil, da je za stanovanje zaprosil zaradi velike razdalje med Ljubljano in Mursko Soboto, zahtevnega rednega dela in ker se delovne obveznosti včasih zavlečejo pozno v noč. V stanovanju prebiva le občasno, glede na obveznosti, ki jih ima, v preteklosti je pri njem bival tudi njegov sin, o čemer pa je prvak SD obvestil tudi državni zbor.

Jožef Horvat

Vodja Poslanske skupine Nova Slovenija  – krščanski demokrati Jožef Horvat meni, da brez stanovanja v Ljubljani ne bi mogel korektno izvrševati poslanske funkcije, saj je od njegovega doma do Šubičeve ulice v Ljubljani kar 200 kilometrov. Kot pravi, praviloma pride v Ljubljano v ponedeljek zvečer in se vrača v petek popoldne. »Ni možno dobro opravljati dnevnih obveznosti, ki niso časovno definirane, in vsak dan prevoziti 400 kilometrov,« nam je še razložil in dodal, da ima poslanec iz Prekmurja v mandatu (štiri leta) za dobrih 30 tisoč evrov več stroškov pri opravljanju svoje funkcije kot poslanec iz Ljubljane ter da to lahko dokaže tudi z računi.

Franc Jurša

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša si ne predstavlja, kako bo lahko svoje delo korektno opravljal brez stanovanja, saj živi 200 kilometrov od našega hrama demokracije. V stanovanju je običajno med tednom, v njem pa prebiva sam.

Jurij Lep

Namestnik vodje poslanske skupine Desus Jurij Lep, ki ima stalno bivališče v Selnici ob Dravi, nam je pojasnil, da se je poskusil vsak dan voziti na delovno mesto, a se ni izšlo. Tako zdaj v stanovanju v povprečju prespi trikrat na teden, občasno pa je z njim ena izmed hčera ali soproga. Kljub temu prejema 140 evrov nadomestila za ločeno življenje.

Gregor Perič

Poslanec SMC Gregor Perič ob najemu stanovanja ni mislil le nase, ampak tudi na okolje. Kot pravi, je njegov dom od njegovega delovnega mesta oddaljen 120 kilometrov in da uporaba službenega stanovanja namesto avtomobila med ostalim letno pomeni slabih 6 ton emisij ogljikovega dioksida manj. Prihranjen čas porabi za vsebinske priprave na delo, v stanovanju pa biva od ponedeljka do petka.

Vojko Starović

Poslanec SAB Vojko Starović od leta 1982 živi v Luciji, Portorožu, zato mu službeno stanovanje v Ljubljani prihrani veliko napora in časa, potrebnega za pot v službo. Povračila stroškov za prevoz na delo in za kilometrino ne uveljavlja, prav tako v stanovanju stalno živi sam.

Jani Ivanuša

Poslanec SNS Jani Ivanuša prebiva v stanovanju, ki je bilo nekoč v uporabi nekdanjega predsednika vlade in države Janeza Drnovška. A kot pravi, ne več dolgo. Ker ima v Ormožu, kjer ima stalno prebivališče, ostarelo mater, stanovanje uporablja le enkrat na teden. »Ker zaradi stanovanja nisem upravičen do povračila potnih stroškov, večino dni pa se vračam domov v Ormož, si delam le stroške. S prvim novembrom tako stanovanje vračam,« nam je povedal v telefonskem pogovoru.

Bojana Muršič in Jani Prednik

Poslanka SD Bojana Muršič prihaja iz Ruš in je za službeno stanovanje zaprosila zavoljo lažjega dela in organizacije časa v okviru poslanskih obveznosti. Uporablja ga med delovnim tednom. V stanovanju je sama, skoraj identičen odgovor pa smo prejeli tudi od njenega strankarskega kolega Janija Prednika, ki je doma v Kotljah.