Preigravanje

Brexit spet preložen, poslanci zavrnili predčasne volitve, Johnson pa ima nov načrt

G.G./STA
28. 10. 2019, 20.04
Posodobljeno: 28. 10. 2019, 20.18
Deli članek:

Britanski premier Boris Johnson je danes v pismu predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku sprejel trimesečno preložitev brexita, o kateri se je dopoldne uskladilo 27 članic EU. Zvečer so poslanci zavrnili njegov predlog o predčasnih volitvah

Profimedia
Johnson za volitve, Corbyn proti.

V pismu Tusku je Johnson ponovil svoje nestrinjanje s preložitvijo britanskega izstopa iz EU, za katero je sicer moral zaprositi v skladu z zakonom. Označil jo je za nezaželeno in poudaril, da "škoduje naši demokraciji", navaja britanski BBC.

Poudaril je še, da bi raje videl, da bi britanski parlament ratificiral njegov dogovor o brexitu. Izrazil je bojazen, da poslanci ne bodo tega nikoli storili, dokler bo možno nadaljnje prelaganje izstopa. Voditelje EU je pozval, naj jasno povedo, da ne bodo odobrili nadaljnje preložitve po 31. januarju 2020, če poslanci ne podprejo njegovega predloga za razpis predčasnih volitev decembra.

Prožna preložitev pomeni, da lahko Združeno kraljestvo izstopi tudi pred 31. januarjem, če britanski parlament ločitveni sporazum potrdi prej.

Prvi plan propadel, v igri še drugi

Britanski poslanci so popoldne začeli razpravljati o premierjevem predlogu za razpis predčasnih volitev 12. decembra.

Johnson je ob začetku razprave poslance pozval, naj podprejo njegov predlog. "Preprosto ne verjamem, da je poslanska zbornica sposobna izvršiti prioritete ljudstva, pa naj to pomeni brexita ali karkoli drugega," je utemeljil svojo zahtevo v spodnjem domu britanskega parlamenta.

Vodja glavne opozicijske laburistične stranke Jeremy Corbyn je v parlamentu povedal, da poslanci njegove stranke ne bodo podprli volitev. V zameno za podporo je zahteval, da premier z mize umakne brexit brez dogovora.

Tako je predlog vlade za razpis volitev 12. decembra padel, saj je potreboval dvotretjinsko večino v 650-članski poslanski zbornici. 

Po navedbah vladnih virov, ki jih povzema britanski BBC, naj bi razpis volitev v torek skušali doseči po drugi zakonodajni poti. Predlagali naj bi posebno zakonodajo, ki za potrditev potrebuje zgolj navadno večino v poslanski zbornici. Viri so imeli prav, saj je  Johnson takoj po zavrnitvi napovedal, da bo vložil poseben zakonodajni predlog za razpis volitev.

Pri tem bi jo lahko podprli manjši opozicijski stranki Liberalni demokrati in Škotska nacionalna stranka, ki sta napovedali podoben predlog zakona za razpis volitev 9. decembra. Ti dve stranki in vladajoči konservativci, ki bi imeli skupaj dovolj glasov, naj še ne bi bili usklajeni glede datuma.