Podaljšanje vedejevstva

Ne vedo, kaj bi z zavodom, zato Valič Zverovi podaljšujejo mandat

L.T.
25. 10. 2019, 20.05
Posodobljeno: 25. 10. 2019, 21.53
Deli članek:

Ministrstvo pojasnjuje odločitev o podaljšanju vedejevstva Valič Zverove.

STA
Andreja Valič Zver, žena evropskega poslanca Milana Zvera (SDS) in v. d. direktorice ŠCNR.

Prejšnji teden smo poročali o odločitvi ministrice za pravosodje Andreje Katič, da vladi posreduje sklep, naj se Andrejo Valič Zver za obdobje enega leta imenuje za vršilko dolžnosti direktorice Študijskega centra za narodno spravo (ŠCNR).

Na ministrstvu so nam pojasnili, da so v začetku mandata zaradi interesa racionalizacije stroškov predlagali razpravo o nadaljnjem delovanja zavoda. »Ministrica Katič se zaveda, da gre pri spremembah statusa zavoda za pomembno vprašanje, ki mora biti medresorsko usklajeno, saj je ustanovitelj zavoda vlada, in ne ministrstvo za pravosodje. Kabinetu predsednika vlade in Ministrstvu za finance je podala predlog, da bi se ŠCNR priključil kateri izmed po vsebini dela primerljivih institucij. Na predlog ministrstva so se pozitivno odzvali iz Kabineta predsednika vlade in dali zeleno luč, da se postopek združitve začne. Zato je ministrica Katič sklicala sestanek s pristojnimi ministrstvi, v okviru katerih delujejo institucije, katerih vsebina dela je primerljiva s ŠCNR.«

Na tem sestanku do dogovora ni prišlo, medtem pa je Valič Zverovi potekel mandat, kar pa so v zavodu interpretirali, kot da mandat ni zaključen, »saj vlada v zakonsko določenem roku ni posredovala svoje odločitve«. Ministrstvo se s to interpretacijo ni strinjalo, ŠCNR so prosili, naj jim priskrbijo pravne utemeljitve, vendar jih do današnjega dne še niso prejeli.

Ministrstvo je zato v interesu izplačila plač zaposlenim in veljavnega pravnega zastopanja zavoda predlagalo podaljšanje mandata Valič Zverovi. »Vlada omenjenih točk ni obravnavala. ŠCNR tako deluje pod vodstvom vršilke dolžnosti, ki pa za svoje delo nima soglasja ustanovitelja, kot to določa 32. člen zakona o zavodih,« so pojasnili.