Poštni delavci zahtevajo okrepitev kadra in višje plače, sicer bodo stavkali

S.R./STA
25. 10. 2019, 18.02
Posodobljeno: 25. 10. 2019, 18.13
Deli članek:

Svet Sindikata poštnih delavcev (SPD) je v torek sklenil napovedati stavko delavcev v Pošti Slovenije in njenem invalidskem podjetju. Stavka bo potekala 11. novembra.

STA
Sindikat poštnih delavcev je za 11. november napovedal stavko.

Za stavko so se odločili, ker "v okviru običajnega socialnega dialoga ni mogoče utemeljeno pričakovati rešitve ključnih vprašanj", je sindikat objavil na svojem profilu na Facebooku. Sindikat bo, če jim bosta delodajalca - Pošta Slovenije in njeno invalidsko podjetje - prisluhnila in ugodila zahtevam, stavko preklical, so zapisali na omenjenem družbenem omrežju. 

Sindikat zahteva kadrovsko okrepitev na takšno raven, da bo zagotavljala izpolnjevanje obveznosti in normalen obseg opravljenih ur. Po njihovi oceni bi morala Pošta Slovenije zaposliti še dodatnih 300 ljudi. Poleg tega zahteva tudi dvig plač, saj je po njihovem mnenju sedanja višina plače za deficitarna delovna mesta glede na naravo in pogoje dela bistveno prenizka. 

"Sindikat poštnih delavcev je vprašanja uresničevanja ekonomsko socialnih pravic in interesov iz dela skušal rešiti po mirni poti v okviru socialnega dialoga s Pošto Slovenije," so, kot je na spletu poročal časnik Delo, poudarili v sindikatu in dodali, da je poslovodstvo Pošte v preteklih mesecih zavrnilo predloge sindikata in se o njih ni bilo pripravljeno dogovoriti.

Tako v sindikatu ocenjujejo, da v okviru običajnega socialnega dialoga ni mogoče utemeljeno pričakovati rešitve ključnih vprašanj in uvedbe potrebnih sprememb za ureditev kadrovskih razmer. 

Stavka se bo po napovedih začela 11. novembra ob polnoči in bo potekala v vseh objektih Pošte, na vseh deloviščih oz. delovnih mestih pri Pošti Slovenije in njenem invalidskem podjetju. Stavke medtem ne bo v organizacijski enoti strokovnih služb. 

Poskušali bodo zbližati stališča

Pošta Slovenije je sklep o začetku stavke od Sindikata poštnih delavcev, ki je eden izmed dveh reprezentativnih sindikatov Pošte Slovenije, prejela danes, so povedali v družbi. "Pošta Slovenije bo s SPD poskušala zbližati stališča in skleniti sporazum, da do stavke ne bi prišlo," so navedli. 

Dodali so, da je socialni dialog v Pošti Slovenija stalna oblika sodelovanja delodajalca in socialnih partnerjev. Tako je bil 18. februarja letos sklenjen dvoletni dogovor o stavkovnih zahtevah, s katerim je bilo med drugim dogovorjeno, da v primeru spoštovanja dogovora s strani delodajalca reprezentativna sindikata v letu 2019 in 2020 ne bosta postavljala dodatnih zahtev iz področij, ki jih ureja dogovor.

"Pošta Slovenije nobene zaveze iz dogovora ni pustila odprte. Večina zavez je že realiziranih ali so v izvajanju, nekatere pa se bodo (zaradi zato potrebnega časa) izvajale dlje, s čimer sta se strinjala oba sindikata, tudi SPD. Vrednost vseh sprejetih zavez v dogovoru znaša 17 milijonov evrov," so navedli v družbi. 

Vodstvo Pošte pravi, da bodo še naprej vlagali vse napore v izvrševanje sprejetega dogovora. Prepričani so namreč, da je februarja podpisan dogovor dober, saj ustrezno ureja številne izboljšave s področja ekonomskih in socialnih pravic zaposlenih, so sporočili. Omenjeni dogovor so sklenili, potem ko je sindikat za 19. februar napovedal stavko. Ključne stavkovne zahteve so šle v smeri razbremenitve zaposlenih, prilagoditve delovnih pogojev in izboljšanje varnosti in zdravja pri delu. 

"Zaradi porasta drugih poslov, poškodb, bolniških odsotnosti in fluktuacije ter zaradi restriktivne kadrovske politike v preteklih letih se Pošta Slovenije kljub podpisu dogovora o stavkovnih zahtevah z 18. februarja še vedno sooča z nezmožnostjo organiziranja zakonitega dela, z visokim absentizmom in fluktuacijo," so poudarili v sindikatu. 

Kot so še dodali, je "nedopustno, da Pošta Slovenije organizira delo s premajhnim številom zaposlenih, jih ne ohrani in zaradi stanja očitno krši delovno zakonodajo in hkrati slabi kakovost poštnih storitev".