Sporni projekt in visok honorar

Ministrica Pivec nova tarča napadov na Šarčevo vlado?

S.S.
25. 10. 2019, 19.30
Posodobljeno: 25. 10. 2019, 19.36
Deli članek:

Aktualna ministrica za kmetijstvo je za delo na projektu, za katerega se pojavljajo sumi o nepravilnem razpolaganju z državnimi sredstvi, prejela več kot 35 tisoč evrov.

Nataša Juhnov
Ministrica Aleksandra Pivec je ena tistih, ki ima dovoljenje vlade, da lahko poleg svoje vladne službe osem ur tedensko opravlja tudi znanstvenoraziskovalno delo v Znanstvenoraziskovalnem središču Bistra Ptuj, kjer je bila včasih direktorica.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v vladi Marjana Šarca Aleksandra Pivec je, kot kaže, nova tarča napadov na vlado Marjana Šarca. Sporno naj bi bilo njeno sodelovanje pri projektu Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo turizem (SRIPT), ki poteka pod okriljem Turistično gostinske zbornice Slovenije. Vodi jo Klavdija Perger, ki se je bodo bralci najbrž bolje spomnili po tem, da se je včasih pisala Markež in bi morala kot članica stranke SMC postati ministrica za šolstvo v vladi Mira Cerarja. A kaj ko se je ugotovilo, da je izobrazbo pridobila na nedovoljen način. Izkazalo se je namreč, da je njen magisterij na Fakulteti za državne in evropske študije plagiat. Markeževa (danes Perger) je morala odstopiti, odvzeli so ji naziv, vračati pa naj bi morala celo šolnino za magisterij, saj ji ga je financirala Ljudska univerza Ptuj.

Znova v težavah?

Nesojena ministrica je, kot kaže, znova v težavah. Kot so za portal Požareport potrdili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, so zaznali potencialni obstoj nepravilnosti v zvezi z operacijo SRIPT in so zato najprej junija letos izvedli preverjanje na kraju samem in nato zaprosili Turistično gostinsko zbornico Slovenije še za dodatna pojasnila. »Končne ugotovitve pregleda in ugotovljena neskladja še niso pojasnjena,« so še pojasnili na MGRT. Med zunanjimi sodelavci, ki so sodelovali pri projektu, je, kot rečeno, tudi aktualna ministrica Aleksandra Pivec, ki je opravljala strokovna dela na področjih Znanje za dvig kakovosti in Internacionalizacija. Delo je potekalo med avgustom 2017 in septembrom 2018, kar pomeni, da je večino dela opravila, ko je bila še državna sekretarka na Uradu vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, zadnjih 14 dni septembra pa je že prevzela funkcijo ministrice. Ob tem je bila delno zaposlena še na Znanstvenoraziskovalnem središču Bistra Ptuj.

Kje so dokazi o opravljenem delu?

Za delo, ki ga je opravila za projekt SRIPT, je prejela nekaj več kot 35 tisoč evrov bruto. Se je pa ministrica očitno znašla v težavah, ker težko pokaže, kaj je za ta denar v resnici naredila. Kot je pojasnila, je večina temeljnih dokumentov nastala v soavtorstvu z ostalimi sodelavci, dokumenti pa naj bi nastajali in se hranili v aplikacijah, ki omogočajo hkratno delo več avtorjev. Kot je pojasnila za Požareport, naj bi bilo njeno delo»pisanje prve vsebinske zasnove, prebiranje prispevka ostalih soavtorjev, vsebinska intelektualna razprava prek sodobnih komunikacijskih sredstev, popravki in pripombe na segmentih drugih soavtorjev, recenziranje, vsebinsko dopolnjevanje lastnih vsebin in vsebin drugih soavtorjev«.

Zgleden projekt?

Ministrstvo za gospodarstvo je trenutno, do konca preverjanja neskladij na projektu, ustavilo izplačila povračila stroškov. Ministrstvo sicer sofinancira 50 odstotkov projekta, ostala sredstva naj bi zagotovila zbornica oziroma njeni člani, med katerimi so tudi Sava Turizem, Terme Čatež, Terme Olimia, Istrabenz Turizem … Klavdija Perger pa kljub temu, da so povračila stroškov s strani ministrstva zaustavljena in da so na MGRT jasno povedali, da so zaznali neskladja, trdi, da s projektom SRIPT ni nikakršnih težav in da gre za zgledno voden projekt, ki naj bi prejemal zgolj visoke ocene in pohvale. »Učinkovitost razvojnega projekta je pred kratkim potrdila neodvisna evalvacija SVRK, ki je pokazala, da je operacija SRIPT s svojimi aktivnostmi in razvojnimi prizadevanji spodbudila skupni razvoj panoge turizem«, je zapisala nesojena ministrica.