Brez dokazov

Ruska "agentka" Marija Butina odkorakala na prostost

S.R./STA
25. 10. 2019, 19.40
Posodobljeno: 25. 10. 2019, 19.41
Deli članek:

Ameriške oblasti so iz zapora v Tallahasseeju na Floridi izpustile rusko državljanko in aktivistko za pravico do orožja Marijo Butino, ki je skušala pred volitvami leta 2016 med republikanskimi politiki vzpostaviti mrežo za dostop do Bele hiše.

Reuters
Butino bodo izgnali nazaj domov v Rusijo.

Najprej so sumili, da je vohunka, vendar ji tega ni bilo mogoče dokazati, zaradi česar so ji potem naprtili lažjo obtožnico nezakonitega delovanja kot agentka tuje države brez ustrezne registracije pri ameriških oblasteh. 

Butina se je pridružila krogom znotraj orožarskega lobija NRA in s pomočjo republikanca, s katerim je imela tudi intimno razmerje, celo uspela priti na neko prireditev v Beli hiši Donalda Trumpa. Aprila so jo obsodili na 18 mesecev zapora, kasneje pa so ji kazen prepolovili. 

Njeni zagovorniki na čelu z ruskim vodstvom so vseskozi trdili, da so jo zaprli po krivici zaradi vsesplošne panike v povezavi z obtožbami o ruskem vpletanju v ameriške volitve leta 2016. Njen pregon je prevzelo zvezno tožilstvo prestolnice Washington in ni bil nikoli del preiskave posebnega tožilca Roberta Muellerja

Delala je po navodilu nekdanjega visokega ruskega uradnika Aleksandra Toršina, da vzpostavi neformalno mrežo za komunikacije in dostop do Američanov, ki oblikujejo politiko.