Afganistan in šestkolesniki

Erjavec upa, da pri Levici "niso socialno čuteči samo doma"

S.R./STA
25. 10. 2019, 17.52
Posodobljeno: 25. 10. 2019, 17.55
Deli članek:

Obrambni minister Karl Erjavec ne razume argumentov Levice glede Afganistana in dokupa lahkih oklepnih vozil 6x6.

Šimen Zupančič/M24
Karl Erjavec

"Mi bomo vlagali v Slovensko vojsko. Če nekdo meni, da je ne potrebujemo, pa naj sproži ustrezne postopke, ne pa neke nepotrebne nujne seje odbora za obrambo, kjer se potem vsi skupaj mučimo," je poudaril Erjavec. 

O pobudi Levice k umiku slovenskih pripadnikov iz misije Odločna podpora v Afganistanu je Erjavec dejal, da lahko, če bi se vsi umikali, tam pričakujemo razbohotenje terorizma, vnovične množične kršitve človekovih pravic in neupoštevanje mednarodnega prava. Prav zaradi tega je mednarodna skupnost posredovala v Afganistanu, je spomnil minister, ki ne razume dobro argumentacije, zakaj naj bi kot država, ki je velika zagovornica človekovih pravic in vladavine prava, odrekli pomoč ljudem v stiski. 

Slovenija bo po Erjavčevih besedah ostala v Afganistanu in sledila geslu "skupaj noter, skupaj ven". Skupna odločitev zaveznic pa je, da še naprej pomagajo afganistanskim varnostnim silam zagotavljati mir in stabilnost. 

Nakup šestkolesnikov

Tudi zahteve Levice po sklicu nujne seje odbora za obrambo zaradi načrtovanega dokupa šestkolesnikov in poziva, naj gre denar za pametnejše stvari, Erjavec ne razume, češ da so zadevo Levici že večkrat podrobno pojasnili in da ne ve, o čem bi sploh razpravljali. Slovenska vojska, ki ima 85 šestkolesnikov, je izrazila potrebo po dodatnih 14 vozilih te vrste. Sedaj je treba pripraviti dokumentacijo in javno naročilo, postopka sploh še niso začeli, je pojasnil minister. 

Izpostavil je, da vojske ne opremljajo, da bi zapravljali, temveč da bi lahko slovenski pripadniki varno delovali. Izpostavil je tudi, da je Slovenija kot članica mednarodnih organizacij dolžna sodelovati pri mednarodnih misijah in operacijah. Spomnil je na lanski incident v Libanonu. "Če ne bi imeli tako kakovostnih vozil, bi naši pripadniki utrpeli škodo, potem bi se pa zastavilo vprašanje, zakaj niso imeli ustrezne opreme," je pojasnil. 

"Levice sploh ne morem razumeti. Oni govorijo, da to ni potrebno, a kot vem, so v Levici največji zagovorniki spoštovanja človekovih pravic in da so socialno čuteči. Upam, da niso socialno čuteči samo doma," je poudaril Erjavec.

Treba je zagotavljati, kar pač imamo

O argumentu, da dokup šestkolesnikov ne bo prispeval k vzpostavitvi srednje bataljonske bojne skupine, pa Erjavec pravi, da jo gradijo že od leta 2004, da v proračunu 2020-2021 ni predviden nakup oklepnikov 8x8 in da je treba za dnevno operativnost SV zagotavljati, kar pač imamo. "Kolesniki 6x6 trenutno predstavljajo hrbtenico naše vojske, tako za nacionalno obrambo kot za področje misij. Zelo neodgovorno bi bilo, če ne bi skrbeli za to, da smo tudi trenutno operativni z zmogljivostmi, ki jih pač imamo," je opozoril minister. 

Spomnil je tudi, da je med interpelacijo poslušal, da je naša vojska bosa in gola. "Mi bomo vlagali v SV. Če nekdo meni, da je ne potrebujemo, pa naj sproži ustrezne postopke, ne pa neke nepotrebne seje odbora za obrambo, kjer se potem vsi skupaj mučimo. Vsak, ki logično razmišlja, ve, da če imamo vojaka, ta mora biti ustrezno opremljen," je poudaril. 

O argumentu, da je bolje kot v vojsko vlagati v socialo, zdravstvo in šolstvo, pa Erjavec pravi: "Ja, to je lepo. A če ni varnosti, ni ne sociale ne zdravstva." "Potrebujemo pamet in razum, to včasih malo pogrešam," je sklenil minister.