Javne površine v Ormožu

Konec pobruhanih klopic, igrišč in onesnažene okolice?

Monika Horvat / Štajerski tednik
25. 10. 2019, 06.50
Deli članek:

Občani opozarjajo na kaljenje reda in miru zaradi popivanja predvsem v mestu Ormož, še zlasti okrog gradu, v parku in bližini otroških igrišč.

Dreamstime
Vse več ljudi popiva v parkih in bližini otroških igrišč (fotografija je simbolična).

Kot je pojasnila občinska inšpektorica Jana Čavničar, dobijo nemalo pritožb na račun popivanja mladih ter posledično onesnaževanja in vandalizma. Da bi te težave odpravili, so na zadnji seji občinskega sveta z amandmajem k predlogu občinskega odloka o javnem redu in miru predlagali prepoved popivanja na javnih površinah. »Po posvetovanju s Policijsko postajo Ormož in skupno redarsko službo smo vključili v predlog odloka o javnem redu in miru še eno alinejo, ki prepoveduje pitje alkohola na javnih površinah, ki niso določene za točenje pijač. Namen tega je, da se prepreči popivanje v bližini otroških igrišč, na trgu, v parku ... Na ta način poskušamo preprečiti tudi različne oblike vandalizma na javnem kraju (uničevanje dreves v parku, poškodbe na cvetličnih koritih …), onesnaževanje in podobno, ki izhajajo posledično iz te problematike, kakor tudi pokazati, da se ne podpira popivanja, zlasti pri mladih. Določba se ne nanaša na javne prireditve,« je razložila občinska inšpektorica.

Se ne bo več smelo piti piva ali vina na javnih površinah?

Občina Ptuj je prepoved popivanja na javnih površinah sprejela že leta 2010, od takrat so izdali od 10 do največ 20 glob na leto, so pa opazili pozitivne učinke.

Čavničarjeva je ob tem zavrnila ugibanja, da po novem odloku ne bo dovoljeno popiti vrčka piva ali kozarca vina na javnih površinah. »To sploh ne drži. Nikakor se ta prepoved ne nanaša na to. Razumemo normalno zbiranje, gre pa za prevelike količine alkohola. Presojalo se bo od primera do primera. Se bodo pa redarji odzvali, ko bo razvidno, da gre za pijančevanje posameznikov ali skupine in čudno obnašanje, kajti zaradi tega lahko nastanejo večji problemi, tako da v končni fazi gre za varnost in skrb vseh občanov. To, kar se dogaja na otroških igriščih, da najdemo pobruhane klopi in drugo, je absolutno neprimerno. Na javnih površinah naletimo tudi na odvržene kozarce, zaboje in steklenice, pa poškodovana drevesa v parku in cvetlična korita, polomljene klopce ... Gre skratka za objestno obnašanje, proti temu smo in moramo biti. Tega ne moremo tolerirati!« je odločena.

Globe za prekrškarje od 40 do 100 evrov

Za posameznika, ki bo kršil odlok, je predpisana globa v višini 40 evrov, za pravne osebe 100 evrov ter 80 evrov za odgovorne osebe pravne osebe. Še preden so svetniki potrdili omenjeni amandma in odlok, pa je Urh Lukman povedal, da se mu zdi ukrep kaznovanja za ta prekršek pretiran. Čavničarjeva je poudarila, da bodo najprej kršitelju izrekli opozorilo, če ga ne bo upošteval, pa bo izrečena globa. »Glede na to, da so to dejansko najnižje globe, naš namen ni polnjenje občinske blagajne. Ne moremo podpirati popivanja na javnih mestih in kršitev, ki posledično izhajajo iz tega. Mislim, da je včasih upravičeno, da se nekatere kršitve sankcionira z globami,« je odvrnila.

Kakšna je definicija popivanja?!

Da je poseben amandma (o prepovedi popivanja na javnih mestih) nepotreben, je poleg Emila Trstenjaka menil tudi Danilo Kosi, saj po njunem mnenju že zdajšnja zakonodaja omogoča pregon kršitev na področju varstva javnega reda in miru. Simeon Marin pa ni bil navdušen nad definicijami pojmov: »Ne podpiram popivanja, pa vendar mislim, da bi morali imeti definirano, kaj je popivanje.«