Sedišča zasedena

Šofer "zaradi varnostnih razlogov" dijakinj ni spustil na avtobus

G.G.
22. 10. 2019, 11.07
Posodobljeno: 22. 10. 2019, 12.34
Deli članek:

Tri dijakinje so v ponedeljek zjutraj ob 7. uri čakale na avtobusnem postajališču v Straži pri Raki. Zapletlo se je pri vstopu na avtobus.

Bobo
Iz Nomaga so sporočili, da so razmere na medkrajevnih linijah in zasedenost avtobusov redno spremljajo, kar jim omogoča, da se hitro prilagajajo na morebitne spremenjene potovalne navade.

Voznik avtobusa jim ni dovolil vstopiti. Dekleta so bila presenečena, saj so imela pri sebi mesečno vozovnico. Šofer jim je pojasnil, da jih »zaradi varnostnih razlogov ne more spustiti na avtobus.« Vseh petdeset sedišč je bilo namreč zasedenih.

Mame na pomoč

Dekleta bi morala biti čez slabo uro pri pouku na srednji šoli v Novem mestu. Priročen izgovor za zamudo? Mogoče, vendar te dijakinje niso »izkoristile priložnosti«. Na pomoč sta priskočili mami od dveh dijakinj in zapravili za 60 kilometrov bencina.

Mesečna vozovnica je plačana ...

Kaj storiti v podobnih primerih? Zakaj dekleta ne bi smela stati na avtobusu, se zastavlja vprašanja eni od mater. Za razrešitev dileme smo se obrnili na avtobusnega prevoznika Nomago, kjer so nam razložili, da je šlo po pojasnilih njihovega podizvajalca »za prvi primer, ko so bila vsa sedišča ob prihodu na postajališče v Straži pri Raki že zasedena.« Kot rečeno, šofer je sledil predpisom in dekleta ni spustil na avtobus. »Voznik sme v avtobusu, ki v prometnem dovoljenju nima vpisanih stojišč, voziti le toliko oseb, kolikor ima vozilo vgrajenih sedežev,« namreč veleva 3. odstavek 88. člena Zakona o pravilih cestnega prometa.

V bodoče možnost dodatno registriranih sedišč

Pri Nomagu pravijo, da bodo na jutranjo linijo Blanca – Novo mesto še posebej pozorni. »Če bi se izkazalo, da so se potovalne navade na tem območju spremenile, bomo na linijo umestili avtobus, ki bo imel dodatno registrirana tudi stojišča. V primeru, da tudi to ne bi zadostovalo, bomo pri pristojnem ministrstvu preverili možnosti povečanja frekvence prevozov na tej liniji,« so pri Nomagu opisali načrt reševanja povečanega prometa na omenjeni liniji.